Annons
X
Annons
X

Uppenbart att miljöministern vilseleder

REPLIK | DOHA 2012

Kritik har riktats mot den svenska regeringen för att den aktivt förde andra länder bakom ljuset i de internationella klimatförhandlingarna 2009 i Köpenhamn, bland annat i en rapport från Stockholm Environment Institute. Idag framgår det tyvärr också att regeringen gör vad den kan för att förvilla i Sverige, till och med i Sveriges riksdag, när vi läser Brännpunkt
26/11.

Vi socialdemokrater hävdar att Sverige måste vara pådrivande för att EU tar på sig utsläppsminskningar om 30 procent till 2020, oavsett vad andra gör. Det är en nyckel som visa att Sverige och EU tar sitt ansvar och som kan öppna förhandlingslås.

Vi har envist påpekat och debatterat detta i riksdagen. Men vid varje tillfälle har ansvarig miljöminister muntligt menat att vi i oppositionen slår in öppna dörrar. Att regeringen redan driver detta.

Annons
X

Men i måndags skrev miljöministern med en centerkollega ett inlägg på SvD Brännpunkt som ställer detta på sin spets. Här vill Centerpartiet att den svenska regeringen ska driva att EU tar på sig utsläppsminskningar om 30 procent. Märk väl, ska driva! Detta betyder med överraskande uppenbar tydlighet att miljöministern vilseleder på internationell och nationell nivå. Det bygger inte förtroende, varken på hemmaplan eller internationellt.

Industriländerna har lovat 100 miljarder i stöd för klimatinsatser i utvecklingsländerna. Regeringen måste vara pådrivande för att EU tar på sig en generös del och vara tydlig med Sveriges ansvar. Också här svajar miljöminister Lena Ek betänkligt. Regeringen har inte lärt sig någonting av fiaskot i Köpenhamn 2009.

Allt detta bygger inte förtroende till utvecklingsländerna. Sveriges miljöminister Lena Ek och statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter efter tre misslyckade klimatförhandlingar, i Köpenhamn, Cancun och Durban, att skylla på andra. Jag vill hävda att det är hög tid att vinna förtroende och respekt genom att visa ansvar på hemmaplan i Sverige och EU.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  MATILDA ERNKRANS (S)

  miljöpolitisk talesperson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X