Annons
X
Annons
X

”Uppenbart att M har problem”

Regeringens uppförsbacke i opinionen är brant. Det förefaller uppenbart att alliansens flaggskepp Moderaterna har problem.

Många spelteoretiska diskussioner har under den senaste tiden handlat om vad som händer med den parlamentariska situationen om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen efter nästa riksdagsval. Men Sverigedemokraterna kan om dagens SCB-mätning blir verklighet mycket väl bli helt betydelselösa om de kommer in i riksdagen.

Enligt SCB skulle nämligen de rödgröna få egen majoritet om det vore val idag. Trots att regeringen sjösatt i princip hela sin reformagenda och trots att statsministern och övriga statsråd är ute på den internationella scenen så lyfter inte opinionen för alliansen.

I stället förefaller de rödgröna partiernas kritik av regeringen finna gensvar hos väljarna. Affärerna kring Saab och hanteringen av krisen inom den svenska bilindustrin hänger som en kvarnsten kring näringsminister Maud Olofssons (C) hals.

Annons
X

Men det som på allvar kan skaka alliansen är att Moderaterna sedan SCB:s majmätning går kraftigt tillbaka. Inrikespolitiken kan ha blivit lidande medan statsminister Fredrik Reinfeldt ägnat sig åt att leda EU genom finans- och klimatkriser. SCB:s mätning gjordes innan frågan om sjukförsäkringen briserade.

Opinionseffekterna av den debatten är ännu inte uppenbara. Men klart är att det är två moderater som har tvingats stå främst i försvarslinjen, ministern Cristina Husmark Pehrsson och utskottsordföranden Gunnar Axén. Cristina Husmark Pehrsson brukar betraktas som en av regeringens mest okända ministrar. Nu har hon blivit känd på ett sätt som förmodligen inte ger skjuts åt opinionen.

Läs mer om SCB:s partisympatiundersökning scb.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X