Annons
X
Annons
X

Uppdrag granskning granskar kollegas kritiker

SVT:s Uppdrag granskning frågar sig i kvällens program hur objektivt media rapporterar kring integration. Nu ifrågasätts programmets egen objektivitet, eftersom en tidigare medarbetare lyfts fram som exempel på människor som misstänkliggörs på grund av sina åsikter.

”Den goda viljan” heter kvällens program i SVT:s Uppdrag granskning. Enligt ansvarige utgivaren Nils Hansson kommer det att handla om hur människor som försöker sätta ljuset på vissa problem kring integration och flyktingpolitik misstänkliggörs av media. En av dem som lyfts fram är journalisten Per Brinkemo, som driver en somalisk förening i Malmö.

Men Per Brinkemo har tidigare jobbat på Uppdrag granskning. Han har dessutom gjort ett program ihop med reportern Magnus Wennerholm, som också jobbat med onsdagens program och som alltså använder en före detta kollega som exempel på någon som misstänkliggörs.

Det har fått
Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård, som har debatterat mot Per Brinkemo och som blev ombedd att ställa upp i en intervju i Uppdrag granskning, att
i en artikel i den egna tidningen beskriva förfarandet som ”genomkorrupt”.

Annons
X

”Ville verkligen Sveriges mest respekterade journalistiska institution, Uppdrag granskning, göra ett reportage där de försvarar en kollega som de tycker blivit taskigt behandlad?”. skriver Martin Aagård.

Nils Hansson menar att Martin Aagard dömer ut ett program han inte har sett.

– Och skälet till det är att han själv är granskad i programmet, säger Nils Hansson om Martin Aagårds kritik.

Enligt Nils Hansson har redaktionen resonerat kring lämpligheten kring att låta Magnus Wennerholm göra reportage, och kring att överhuvudtaget ha med Per Brinkemo i programmet. De beslutade att samma jävsproblematik finns kring alla på redaktionen, eftersom Per Brinkemo jobbat där. Dessutom ansågs Per Brinkemo vara ett så pass intressant fall att det motiverade att ha med honom i programmet trots problematiken.

Uppdrag granskning har dock valt att i programmet berätta om redaktionens band till Per Brinkemo.

– Jävsproblematiken får inte göra att vi struntar i att granska saker. Däremot ska vi vara öppna i de här frågorna så att tittarna får klart för sig hur det ligger till, säger Nils Hansson.

Det finns ingen människa i världen som är objektiv i någon strikt bemärkelse.
Nils Hansson

I en text på Uppdrag gransknings sajt
frågar sig redaktionen ”hur objektiv är egentligen medias rapportering?”

Hur objektiva är ni själva?

– Hur nära kommer man sanningen, det är syftet med formuleringen på sajten. Därmed inte sagt att journalister är objektiva. Man kan önska det, men det finns ingen människa i världen som är objektiv i någon strikt bemärkelse.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Har någonting hänt med Uppdrag Granskning? blog.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X