Annons
X
Annons
X

Uppdrag: Gå om TV4

Manfred Aronssons vision är att TV3 ska bli större än TV4. Det kan ta sin tid men en ­början är att ta bort program i TV3 med för mycket disk­bänks­realismen och istället lyfta fram ljusare och lite roli­gare tv, enligt MTG:s ­Sverige vd, som jobbar med en nylansering av TV3.

[object Object]
Manfred Aronsson började redan ifjol med att skapa en ny organisation. Foto: YVONNE ÅSELL

Att skapa en balanserad portfölj av kanaler som ska bli störst i Sverige och att kapitalisera på de traditionella tv-kanalerna för att tjäna stora pengar på webben. Det beskriver Manfred Aronsson som sina största utmaningar framöver, när han nu är ute och pratar om höstens nylansering av Sveriges äldsta kommersiella tv-kanal, TV3.

Sedan tillträdet på MTG för 1,5‑år sedan har Manfred Aronsson renodlat mediekoncernens betal-kanalportfölj med Viasat-kanaler. Ifjol byttes Viasat Sport 1, 2 och 3 ut mot nischade sportkanaler för motor, fotboll och golf. Senaste tillskottet är Viasat Hockey.

–Det har gått extremt bra. Man måste vara tydlig i stormen av kanaler som översköljer tittarna, de hittar inte annars, säger Manfred Aronsson.

Annons
X

Efter betalkanalerna var det reklamkanalernas tur. Manfred Aronsson började redan ifjol med att skapa en ny organisation genom att bryta ned de flera mindre som var uppbyggda kring varje tv-kanal.

I våras inleddes arbetet med att renodla och förtydliga kanalerna i‑reklam-tv-portföljen. Tablåerna i‑de mer manliga kanalerna TV6 och TV8 rensades bland annat från tv som var för smal.

Förändringarna i de mindre kanalerna har gett en tittartillväxt på 45 procent i TV8 och 14‑procent i TV6, enligt Manfred Aronsson.

–För mig är det ett tydligt bevis på att kanalerna är viktiga ingredienser i det portföljbygge vi är mitt uppe i. Med vår nya portfölj ska vi utmana TV4 och den gamla nedärvda position de har och bli störst i åldersgruppen 15–49.

När går ni om TV4-gruppen?

–Kanske om fyra, fem år. Det är vår långsiktiga vision.

Nu är det moderkanalen TV3:s tur att få ett ansiktslyft. TV3 har liksom de andra stora kanalerna tappat tittare till de mindre nischkanalerna. TV3 har spretat åt för många håll och därmed varit mer sårbar för att tappa tittare.

–Det har varit blandat manligt och kvinnligt, gammalt och ungt och Efterlyst och Insider med väldigt lättsmält underhållning i‑TV3. Folk har inte vetat vad TV3 ska stå för, säger Manfred Aronsson.

Förändringen innebär att varumärket ska förstärkas med en ny look, ett nytt grafiskt manér och en utvecklad logotyp. Det ska vara tydligt vad kanalen ska stå för, och hur TV3-kvinnan skiljer sig från TV4- och Kanal 5-kvinnan, förklarar Aronsson. Kanalen som har en övervikt av kvinnliga tittare mellan 25 och 49 ska ännu tydligare rikta sig till denna grupp.

I programtablån för TV3 vill han komma bort från program med för mycket diskbänksrealism för att istället lyfta fram ljusare och ”lite roligare” program som Superstars och Blåsningen. Han vill också bättre marknadsföra stora dragplåster som Ensam mamma söker, Lyxfällan och Efterlyst. Förändringen av TV3 sammanfattas i den nya sloganen ”Starka känslor, starka karaktärer”.

Manfred Aronson tror att framtidens tv-tittande är plattformsoberoende, det vill säga att konsumtionen kommer att ske både framför tv-, dator-, och mobilskärmen. Och med en ökning av den totala konsumtionen av rörlig bild blir det ännu viktigare att skapa tydligare varumärken, av kanaler så väl som program.

Annons
Annons
X

Manfred Aronsson började redan ifjol med att skapa en ny organisation.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X