Annons
X
Annons
X

Uppdelad gympa, eller inte?

Ska könsuppdelad idrott förbjudas i skolan? Utbildningsministern vill se över lagen då en friskola har det av religiösa skäl. SvD Junior mötte fyra 13-åringar som tycker att man ska lyssna på barnen.

Eleverna går på fyra olika skolor i Stockholm och har olika erfarenheter av att ha idrott tjejer och killar tillsammans. ”Det kan kännas nervöst att göra grejer inför hela klassen”, säger Alma.
Eleverna går på fyra olika skolor i Stockholm och har olika erfarenheter av att ha idrott tjejer och killar tillsammans. ”Det kan kännas nervöst att göra grejer inför hela klassen”, säger Alma. Foto: Carl Bredberg

– Jag har själv haft uppdelad idrott, med bara tjejer, ända sedan fyran och det är rätt bra. Vi är en liten grupp och vi känner oss bekväma med att ha idrott tillsammans, säger Frida som går i sjuan i en kommunal skola i Stockholm.

–  Men könsuppdelade grupper kan vara svårt för de barn som inte identifierar sig som sitt fysiska kön, påpekar hon.

Alma som går i en annan kommunal skola i Stockholm, och Axel och Veronica, som går i två olika friskolor i Stockholm, har alltid haft idrott killar och tjejer tillsammans. Men på fritiden, när de tränar fotboll eller basket, är de uppdelade i grupper efter kön.

Annons
X

–  Nu i högstadiet är det en självklarhet att ha idrott med ­killar, men när jag var yngre skulle det ha varit skönt att ha upp­delad idrott, säger Veronica.

–  Gemensam idrott är bra i vår klass som är väldigt accepterande, men i min förra klass var det inte lika kul. Då kunde det kännas nervöst att göra grejer inför hela klassen, säger Alma.

Fördelar med gemensam idrott är att man lär känna alla i klassen, att tjejer och killar får öva på att samarbeta och att man umgås med andra personer än man brukar, tycker eleverna. Å andra sidan, säger de, kan det vara skönt att vara i en grupp med bara tjejer eller bara killar. Man känner sig mer bekväm, ­slipper problem som kan uppstå i blandade grupper som att killar ibland bara passar till varandra.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Många har haft starka åsikter om det ärrätt eller fel med könsuppdelad skolidrott. Foto: Carl Bredberg

  –  Och en del omogna killar kan ibland reta varandra för att ha förlorat mot en tjej, säger Axel.

  De håller inte helt med Utbildningsministern om att lagen ­behöver ändras så att det inte längre ska gå att dela upp tjejer och killar i ett ämne – i alla fall inte när det gäller idrott.

  –  Om barnen på den muslimska friskolan vill ha det upp­delat tycker jag att de ska få ha det så. Det är eleverna som ska känna sig bekväma, säger Axel.

  –  Egentligen borde barn i alla skolor få bestämma om de vill ha idrott ihop eller inte eftersom alla barn och alla klasser är så olika, säger Veronica.

  –  Det kan vara både bra och dåligt med skildidrott. Så länge en skola behandlar eleverna jämlikt kan man dela upp barnen, men jag tycker inte att man ska ha samma grupper hela tiden. I min klass fick vi rösta om hur vi vill ha det på idrotten i fortsättningen och de flesta ville ha kvar det uppdelat, säger Frida.

  Annons
  Annons
  X

  Eleverna går på fyra olika skolor i Stockholm och har olika erfarenheter av att ha idrott tjejer och killar tillsammans. ”Det kan kännas nervöst att göra grejer inför hela klassen”, säger Alma.

  Foto: Carl Bredberg Bild 1 av 2

  Många har haft starka åsikter om det ärrätt eller fel med könsuppdelad skolidrott.

  Foto: Carl Bredberg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X