Annons
X
Annons
X

Uppdaterad FRA-lag tystar inte kritiker

Trots en rad punkter som ska stärka den personliga integriteten kvarstår kritiken mot FRA-lagen. I morgon röstar riksdagen om den uppdaterade lagen, samtidigt som en rad yrkeskårer oroar sig för hur lagen kommer att påverka dem.

Foto: GUNNAR LUNDMARK / SVD / SCANPIX

Efter den svidande kritiken mot att ge Försvarets radioanstalt rätt att signalspana i kabel och därmed bland annat få information om internettrafik krävde riksdagen att regeringen stärker skyddet för den personliga integriteten vid omröstningen förra året.

I våras lade regeringen fram en proposition med rad punkter för att öka just integriteten och i morgon onsdag är det dags för riksdagen att ta beslut.

Men trots förslag om att inrätta en specialdomstol och krav på särskilda tillstånd när FRA ska söka i kabel är kritikerna fortfarande inte nöjda. Oppositionen kräver att lagen helt rivs upp och lovar att göra det vid en eventuell valseger nästa år.

Annons
X

Nu upprepar också en rad organisationer och fackförbund sin kritik och flera yrkeskårer ser dessutom lagen som ett hot mot sin verksamhet.

I förra veckan skickade branschorganisationen Tidningsutgivarna ett brev till samtliga riksdagsledamöter med uppmaningen att säkerställa meddelarfriheten.

”Den frågan får inte sin lösning genom de förslag som nu läggs fram. Tvärtom, kan alltjämt den som vänder sig till massmedierna mot sin vilja komma att få sin identitet röjd genom signalspaningen. Det betyder att efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen i praktiken sätts ur spel”, skriver man i brevet och fortsätter:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Det hjälper då inte att avlyssningen i sådana fall skall avbrytas och att insamlade uppgifter förstöras. Det man en gång sett och hört kan inte raderas.”

  – I och med den här avlyssningen så bryter man mot källskyddet och det anser vi är ett brott mot grundlagen, säger Anna Serner, vd på Tidningsutgivarna och fortsätter:

  – Vi har påpekat det och då har lagrådet med mycket stök och bök kommit fram till att det inte rör sig om ett grundlagsbrott. Vi håller inte med, lagrådet fick verkligen vända sig baklänges för att få till det och då tycker vi att regeringen istället ska följa grundlagen. Det är bättre att vara försiktig i förändringar i grundlagen än så här lite vårdslöst trycka igenom förändringar.

  På Försvarsdepartementet håller man dock inte med. Där pekar man på att uppgifter som omfattas av källskydd och meddelarfrihet ska förstöras av FRA.

  – Uppgifter som omfattas av meddelarskydd och efterforskningsförbud ska omedelbart förstöras, oavsett om de innehåller uppgifter som är av intresse för rikets säkerhet eller ej, säger Sofia Krigsman, politisk sakkunnig åt försvarsminister Sten Tolgfors.

  Men det är inte bara Tidningsutgivarna som är kritiska. Även Advokatsamfundet gör fortsatt tummen ner åt signalspaningslagen – trots det stärkta integritetsskyddet. Samfundets generalsekreterare Anne Ramberg talar om en ”extremt misskött lagstiftningsprocess”.

  – Det som bekymrar mig allra mest är att det lagstiftningen skett på ett sätt som inte är värdigt Sverige. Man borde ha tillsatt en parlamentarisk utredning från början som hade kunnat lägga fram förslag som haft förankring i riksdagen. Det är inte bra att det blir partipolitisk käbbel i så här viktiga frågor, säger Anne Ramberg.

  Samtidigt kommer krav på undantag från FRA-lagen. I Upsala Nya Tidning säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet, att läkare borde undantas från lagen.

  – Det förekommer många känsliga, sekretessbelagda, uppgifter om patienter på en läkarmottagning. Både via telefon och e-post. Vi hoppas att läkarmottagningar kan undantas från signalspaningslagen eftersom det hotar sekretesslagstiftningen, säger hon till UNT.

  Detsamma gäller Psykologförbundet. Fackförbundets ordförande Lars Ahlin säger till SvD.se att även det rent tekniskt kan vara svårt att undanta psykologer och psykologmottagningar så borde det ske på något sätt.

  – Problemet med FRA-lagen är att någon annan plötsligt kan ta del av känsliga uppgifter som meddelas per mejl eller via internet.

  FRA-lagen svd.se SvD.se:s twitterflöde om integritetsfrågor twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Foto: GUNNAR LUNDMARK / SVD / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X