X
Annons
X
Recension

Faderns yrke Uppbrottet från pappans paranoida värld

Sorj Chalandon tar med läsaren till de Gaulles Frankrike, Algerietrevolten, och en tolvårig pojkes perspektiv på en paranoid vuxenvärld.

Sorj Chalandons ”Faderns yrke” är den före detta journalisten och utrikeskorrespondenten, numera författarens sjunde roman – och den första på svenska. Foto: Elisabeth Grate bokförlag

Den franske författaren Chalandon – vars egentliga förnamn är George – har varit journalist under fyra händelserika decennier. Efter en sen debut vid femtiotre års ålder har han i rask takt givit ut sju prisbelönade och uppmärksammade romaner, ofta inspirerade av de konflikthärdar han rapporterat ifrån. Med sin sjunde roman introduceras han nu på svenska, i Jan Stolpes stilrena översättning.

Öppningsackordet är faderns begravning, där Émile och hans mor är de enda begravningsgästerna. Båda känner lättnad, snarare än sorg. Sedan förflyttas vi tillbaka i tiden och följer tolvårige Émile som lever inuti sin fars galenskap. Mamman utgör både medfånge och fångvaktare. Fastfryst i den värld som har blivit hennes sätter hon sig aldrig upp mot sin man. Hon går till jobbet, skalar potatis och påminner sonen om att upprätthålla status quo med orden "Du känner din far."

Sorj Chalandons ”Faderns yrke” är den före detta journalisten och utrikeskorrespondenten, numera författarens sjunde roman – och den första på svenska.

Foto: Elisabeth Grate bokförlag Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X