Annons

Upp till hipstern att rädda surströmmingen?

För tio år sedan fruktade arrangören till världens största surströmmingskalas inomhus att traditionen började dö ut. Sedan hände något. Nu hittar allt fler unga dit och trenden har vänt.

– Det är värre tryck än någonsin, säger arrangören Karin Boström Wiklund.

Under strecket
Anna Hansson / TT
Publicerad

Dags för surströmmingspremiär ! Arkivbild.

Foto: Erik Mårtensson / TT Bild 1 av 3

Surströmmingsskivan i Alfta. Arkivbild.

Foto: Privat Bild 2 av 3

Smaka på surströmmingen som på ett gott vin, tipsar matforskaren Richard Tellström.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 3

Runt 300 kilo potatis, 30 kilo lök, en pall tunnbröd, 25 kilo messmör och uppemot 300 burkar surströmming. När det vankas surströmmingsskiva i ishallen i Alfta i Ovanåkers kommun i södra Hälsingland snålas det inte. Men så väntas också drygt 1 200 gäster till helgens fullsatta årliga fest, den 42:a i raden, som enligt arrangörerna är världens största surströmmingsskiva inomhus.

– Det är kö till biljetterna. Vi får samtal redan på våren om när de släpps, säger Karin Boström Wiklund, aktiv i Lions som är en av medarrangörerna, till TT.

Annons
Annons
Annons