Annons
X
Annons
X

Upp till bevis för S och MP

Nu är det upp till bevis för MP och S. Uppfyll löftet att inte samarbeta med Sd genom att lova att vid votering lägga ned två röster. Endast så kan ni garantera att Sd inte får något inflytande över politiken. Det skriver debattörerna Anders Edwardsson och Fredrik Segerfeldt.

[object Object]
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och partiledare Jimmy Åkesson samlade för första gången sin riksdagsgrupp i Bostadsutskottet i Riksdagen i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

”Vi är två partier som härmed tydligt markerar att vi inte på något sätt kommer att göra upp, göra oss beroende av eller samarbeta med sverigedemokraterna om partiet kommer in i riksdagen efter 2010 års val.”

Så skrev Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand på DN Debatt redan 2008 (10/7).

Under hela valrörelsen upprepade de sedan ett liknande budskap, med kategoriska löften om att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande över svensk politik. Detta för att vinna politiska poäng genom att antyda att alliansen och Fredrik Reinfeldt var mindre tydliga i denna fråga. Nu är det dags att syna de rödgröna korten.

Annons
X

Om valresultatet står sig kommer det under de kommande fyra åren att fattas två mandat för att alliansregeringen skall få en majoritet i riksdagen. Då finns det ett sätt för Miljöpartiet och Socialdemokraterna att uppfylla sitt löfte och inte göra upp eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Mona Sahlin och Maria Wetterstrand behöver bara låta meddela att en riksdagsledamot från vartdera partiet under de kommande fyra åren konsekvent kommer att avstå från att delta i kammarens voteringar. Rent praktiskt skulle detta kunna genomföras att de lovar att tillämpa en ”Plus 1-policy” vad gäller kvittningsförfarandet, vilket skulle innebära att Alliansen aldrig behöver förlita sig på sverigedemokratiska röster i riksdagen.

Det är inte bara för att hålla sina löften som S och Mp borde agera så här. Det handlar också om behovet av stabilitet. Under de kommande fyra åren är det Sverige mest av allt behöver en stabil och långsiktig politik. Inte minst finns risken för att världen och Sverige drabbas av ny ekonomisk turbulens. Och vad en riksdagsmajoritet betydde för möjligheterna till en framgångsrik hantering av dylika problem blev vi alla varse för bara något år sedan. Sverige har i dag en av Europa i särklass starkaste ekonomier.

Det uppkomna parlamentariska läget riskerar dock att försvaga och försena eventuellt framtida insatser. Både statsfinanserna och näringslivet – och därmed jobben – kommer att kunna hotas. Det krävs därför nu en seriös inställning bland landets politiker för att förminska riskerna för politisk osäkerhet. Mona Sahlin har flera gånger under valrörelsen betonat behovet av stabilitet, för att kunna möta eventuella framtida kriser.

Från Lars Ohly och Vänsterpartiet, som saknar både demokratisk trovärdighet och historia av ekonomiskt ansvarstagande, kan vi inte förvänta oss något sådant agerande. Ohly talade redan på valnatten om behovet av att nu tillgripa ”utomparlamentariska” strategier, snarare än att samarbeta för landets bästa. Däremot är Socialdemokraterna och Miljöpartiet båda genuint demokratiska partier.

Det finns de som hävdar att det skulle vara odemokratiskt att stänga ute partier som valts in i riksdagen från makten. Det är en underlig inställning. Vänsterpartiet har i ett helt sekel isolerats på områden där partiet inte anses rumsrent.

Så, Sahlin och Wetterstrand, nu är det dags att bekänna färg. Menade ni allvar med alla kategoriska uttalanden om behovet att isolera Sverigedemokraterna? Eller var det bara prat?

ANDERS EDWARDSSON

historiker och samhällsdebattör

FREDRIK SEGERFELDT

företagare och fri skribent

Annons
Annons
X

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och partiledare Jimmy Åkesson samlade för första gången sin riksdagsgrupp i Bostadsutskottet i Riksdagen i Stockholm.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X