Annons

Upp till 90 km räckvidd med Volvos nya laddhybrider

Nu lanserar Volvo en ny förbättrad drivlina till laddhybriderna i 60- och 90-serierna. Den största nyheten är att räckvidden på el ökat med 50–60 procent och är nu upp till 90 km på en laddning.

– Det är år 2021, och människor ska inte längre behöva vara beroende av bensin eller diesel i sin vardagskörning, säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars och fortsätter: De uppdaterade laddhybriderna levererar all den elektriska räckvidd som behövs i de flesta människors dagliga liv.

Volvos laddhybrider får nu ett nyutvecklat trelagersbatteri med en kapacitet på hela 18,8 kWh. Den preliminära räckvidden på el är upp till 91 km för Volvo S60 och 78 km för Volvo XC60. En undersökning gjord av Sigma visa att den genomsnittlige bilföraren i Volvos segment kör mindre än 50 kilometer om dagen. De flesta bilförare som laddar bilen i hemmet kan alltså klara av sin vardagskörning på ren el.

Låga utsläpp av koldioxid

Eftersom bilarna går längre på el minskar behovet av att använda bensinmotorn och därmed även koldioxidutsläppen. Preliminära data (WLTP) visar utsläpp på 19–29 g/km, vilket är mycket lågt och klart under bonusgränsen.

Bättre körupplevelse

Volvos laddhybrider driver med elmotor på bakhjulen och, när det behövs, bensinmotor på framhjulen. Nu ökar man effekten på elmotorn till 145 hk vilket ger kraftfull acceleration och tillsammans med det nya batteriet även en mer effektiv fyrhjulsdrift. Modellerna med drivlinan Recharge T8 får en systemeffekt på hela 455 hk och 350hk för Recharge T6. En annan nyhet är enpedalskörning (One Pedal Drive) vilket ger en smidig och enkel körupplevelse. Funktionen, som redan finns i Volvos elbilar, ger möjlighet att styra både gas och broms med enbart gaspedalen. Funktionen införs successivt i Volvo XC60, S90 och V90 Recharge.

Värm eller kyl bilen innan start

Batteriets kapacitet räcker också för att förklimatisera kupén innan avfärd. Med Volvo Cars-appen kan föraren starta en uppvärmning eller nedkylning av kupén, även utan att bilen är ansluten till laddning.

– Nu stärker vi vårt erbjudande med ett ännu starkare utbud till en fortsatt konkurrenskraftig prisbild. Det visar att vi menar allvar med vår elektrifieringsstrateg, avslutar Jessica Span, VD på Volvo Car Sverige.

Läs mer om de nya laddhybriderna:Extern länkNya, smarta Volvo XC60:Extern länk
Annons
Detta är en annons från Volvo Car Sverige, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera SvD-redaktionens åsikter.