Karl Steinick:Universitetet som förenar anden och handen

Få universitet kan framgångsmässigt mäta sig med Massachusetts Institute of Technology. MIT, som i år fyller 150, startades som en skola för de nyttiga konsterna och kom att bli en viktig del av militärindustrin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Massachusetts Institute of Technology är inte minst känt för att under många år ha varit den kontroversielle politiske debattören och språkforskaren Noam Chomskys akademiska hemvist. Redan när han 1957 gav ut ”Syntactic structures”, en tunn volym som revolutionerade lingvistiken, hade han tjänst vid MIT. Det var dock inte på dess förlag som studien utkom.

The MIT Press har annars publicerat mängder av inflytelserika verk och när det nu är dags att i bokform skildra denna berömda tekniska högskola på amerikanska östkusten sker det passande nog på det egna förlaget. Anledningen är god. 2011 har det gått 150 år sedan MIT grundades och
Becoming MIT. Moments of decision, redigerad av
David Kaiser, är med tanke på jubileet en till omfånget förvånansvärt blygsam volym – endast 207 sidor. Bidragsgivarna ger inblickar i skilda delar av historien, som utan tvivel måste beskrivas som en framgångssaga av format. Ser man till resultaten är det få universitet som kan mäta sig med MIT. Dess anställda har håvat hem mängder av Nobelpris och andra utmärkelser. Dessutom har tidigare elever startat 26000 nu aktiva företag världen över med mer än tre miljoner anställda och samlade årliga intäkter på ett par tusen miljarder dollar.

Annons
Annons
Annons