Annons

Erik Thyselius:Universitet prisar Putinapologet

Uppsala universitets beslut att ge ett stipendium i mänskliga fri- och rättgiheter till en person som urskuldat Putinregimen är minst sagt anmärkningsvärt, skriver Säkerhetsrådets ErikThyselius.
Uppsala universitets beslut att ge ett stipendium i mänskliga fri- och rättgiheter till en person som urskuldat Putinregimen är minst sagt anmärkningsvärt, skriver Säkerhetsrådets ErikThyselius. Foto: FREDRIK PERSSON

Att Uppsala universitet väljer att ge ett stipendium till en person som upprepade gånger i praktiken agerat apologet åt Putinregimen är anmärkningsvärt, skriver Säkerhetsrådets biträdande redaktör Erik Thyselius.

Under strecket
Publicerad

Tidigare i veckan tilldelades Elena Namli, professor i teologi och forskningsledare vid Institutet för Rysslands- och Euroasiatiska studier, årets Martin H:son Holmdahl-stipendium för främjandet av mänskliga fri- och rättigheter om 25 000 kronor. Priset kommer att delas ut den 28:e januari nästa år.

Att stipendiet delas ut till Namli är minst sagt anmärkningsvärt eftersom hon vid ett flertal tillfällen bidragit till förvirring, relativisering och urskuldande av Putinregimens agerande. I november 2014 kritiserade hon SVT för att piska fram en onödigt krigisk stämning när TV-programmet ”Korrespondenterna” intervjuade den ryske statsvetaren och putinisten Sergej Markov, och återgav dennes hotfulla budskap om risken för ett förestående krig mot de baltiska staterna.

Annons
Annons
Annons