Unionens slut kunde inte bryta brödrafolkens band

OSLO Tänk om Sverige och Norge fortfarande hade varit i union med varandra, suckar svenskarna - och förvånansvärt många norrmän - ibland. Då hade vi kunnat utnyttja det bästa i bägge länderna. Konungariket Sverige/Norge hade varit världens 13:e största ekonomi.

Under strecket
Publicerad
Oscar II var kung från 1872–1907 över Sverige, men bara till 1905  i Norge. Aftonbladet bevakade händelserna.	Foto: Scanpix

Oscar II var kung från 1872–1907 över Sverige, men bara till 1905 i Norge. Aftonbladet bevakade händelserna. Foto: Scanpix

Annons

I stället för att hamna på 19:e, respektive 22:a plats, bland världens största ekonomier, hade Sverige förstärkt med Norge avancerat sex platser. Vi hade passerat Belgien, Schweiz, Ryssland, Brasilien, Nederländerna och Australien. Den sammanlagda svensk/norska bruttonationalprodukten skulle ha legat på 522,5 miljarder dollar.

Talen är från Världsbanken och gäller för 2003. Det förenade konungariket hade inte blivit inbjudet till G-7 eller G-8-möten. Men vi hade befunnit oss i en högre viktklass.

– Vi hade fått en annan ”clout”, mer inflytande, i internationella frågor om vi hade varit så stora, säger Knut Anton Mork, som är chefsekonom för Svenska Handelsbanken i Oslo.
Det som oftast tas fram som argument från svensk sida är att Sveriges
statsskuld skulle kunna täppas igen med den statliga norska petroleumfonden. Räknat i svensk valuta är de nästan lika stora: Den svenska staten är skyldig 1 280 miljarder kronor medan den norska har 1 253 miljarder kronor på bok.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons