Unikt industrilandskap värt att besöka

”Strykjärnet” i centrala Norrköping.
”Strykjärnet” i centrala Norrköping. Foto: Wikipedia

När man passerar Norrköping ser man skyltar om ”Industrilandskapet”. Vad är så speciellt med Norrköpings gamla industrier? Har det särskild historisk betydelse? Är det värt en avstickare?

Publicerad
Annons

Norrköping är en av de viktigaste industristäderna i Sveriges historia. Redan på 1200- och 1300-talen alstrade fallen i Motala ström energi till den lilla stadens kvarnar. På 1500- och 1600-talen, då Norrköpings verkliga expansion inleddes, utvecklades en omfattande vapentillverkning samt export av stångjärn från Östergötlands bergslag via stadens hamn.

Efter en stagnation under andra hälften av 1600-talet fortsatte den industriella framryckningen på 1700-talet, och på 1800-talet fick klädestillverkningen enorm betydelse för staden: Norrköping blev Sveriges främsta fabriksstad och stod för mer än 80 procent av landets samlade ylleproduktion. Under några decennier i mitten av 1800-talet var Norrköping dessutom Sveriges befolkningsmässigt tredje största ort. Tusentals arbetare sysselsattes med att spinna och väva ylle och bomull vid maskinerna. Kamgarn, cheviot, tweed och mycket annat tillverkades i stadens fabriker. I synnerhet yllearbetarna – ”surbullarna” – blev ökända för odören av vått ylle som emanerade från deras kroppar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons