X
Annons
X

Unikt index visar hur makthavare duckar frågan

"Politiker har ett 30-tal strategier för att slippa svara på frågan", säger Professor Fredrik Stjernberg. Inför valet har han tillsammans med SvD tagit fram ett index som utvärderar hur väl politiker faktiskt svarar på frågorna de får av journalister och i debatter.

Sju av tio väljare anser att politiker sällan eller aldrig svarar på frågorna de får, visade en undersökning från SvD/Sifo i januari.

Under valårets början har SvD lanserat satsningen #svarapåfrågan. I den första fasen har samtliga riksdagspartiernas nio partiledare frågats ut. Fokus har legat på de sakfrågor som är viktigast för väljarna, inte på det politiska spelet eller regeringsfrågan. Och i stället för att fyra av mängder av frågor i en rad ämnen har reportrarna borrat i en viktig sakfråga per intervju, och krävt tydliga svar av politikerna.

Professor Fredrik Stjernberg har tillsammans med SvD:s reporter Mikael Törnwall tagit fram ett unikt index som visar om våra politiker faktiskt svarar på frågan som ställs.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 3

Filosofiprofessorn Fredrik Stjernberg forskar inom språk och medvetandefilosofi. Enligt honom missar journalister ofta naturliga följdfrågor i politikerintervjuer.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X