Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Unikt gnälligt av största partiet

Läget är unikt, säger Löfven. Been there, done that, svarar Reinfeldt.
Läget är unikt, säger Löfven. Been there, done that, svarar Reinfeldt. Foto: TOMAS ONEBORG

Först och främst. Det är två saker. För det andra. Ungdomsarbetslösheten. Nu måste vi hålla ihop.

Stefan Löfven har sin språkliga charm, men de senaste dagarna har det smugit sig in ett tröttsamt idiom. Det gäller ”det här faktiskt unika läge som vi har i Sverige”. Det råder ”ett unikt parlamentariskt läge” menar Löfven, och påstår att alla andra partier därför måste ställa upp och hjälpa till.

Men läget är inte ”unikt”. Det är tvärtom exakt samma läge som Alliansen har haft de senaste fyra åren.

Annons
X

Minoritetsregeringar har varit regel snarare än undantag det gångna seklet, till den grad att systemet rentav riggats att bli hanterbart för en minoritet.

Visserligen har det nu införts en automatisk förtroendeomröstning två veckor efter valet. Men där krävs inte majoritet – bara att statsministerämnet inte får en majoritet emot sig.

Budgetreglerna kräver inte heller någon majoritet. I kontrapropositionsvoteringen vinner det förslag som har störst stöd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Unikt” är möjligen att ledaren för riksdagens största parti – som har kunnat utnyttja systemet mer än något annat part – gnäller över det.

  Annons
  Annons
  X

  Läget är unikt, säger Löfven. Been there, done that, svarar Reinfeldt.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X