Annons
X
Annons
X
Av SvD
Vintervädret

Fascinerande bilder: Isformer intar Europa

I stora delar av Europa ligger temperaturerna en bra bit under nollstrecket, liksom i stora delar i USA. Se bilderna från där vintern slagit till.

Foto: Per Rasmussen/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 12

Nya formationer av is

Foto: Per Rasmussen/AP

Mellan noll och fyra minusgrader nära Fakse Ladeplats söder om Köpenhamn har skapat dessa naturformationer. Platsen är idag först och främst en hamnstad med både en kommersiell hamn, fiskehamnen och marinan.

Annons
X
Annons
X
Foto: Efrem Lukatsky/AP Bild 1 av 2
Foto: Alexander Polegenko/AP Bild 2 av 2

Bild 2 av 12

Heligt dopp

Foto: Efrem Lukatsky/AP

Tusentals ryssar och ukrainare tog på tisdagen chansen att rena sig i isvakarnas heliga vatten, som den rysk-ortodoxa kyrkans tradition bjuder på ”Uppenbarelsedagen” den 19 januari. Det välsignade vattnet anses ha en helande effekt. Här badas det i Kiev och, efter mörkrets inbrott, i Simferopol på Krim.

Foto: Alexander Polegenko/AP

Annons
X
Annons
X
Foto: Per Rasmussen/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 12

Udda formationer

Foto: Per Rasmussen/AP

Isformer vid Fakse Ladeplats söder om Köpenhamn. I början av månaden var det mellan noll och fyra grader kallt. Så här vackra formationer kan naturen ge av grenar.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jens Wolf/AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 12

Ånglok genom snön

Foto: Jens Wolf/AP

Ett ångdrivet tåg drar passagerarna genom den djupa snön i Brockenbergen i tyska Wernigerode på måndagen. Tåglinjen invigdes redan 1898 men stängdes under andra världkriget. Den öppnade inte igen förrän Tyskland enades 1991.

Annons
X
Annons
X
Foto: Göran Sjögren/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 12

Snökaos i Göteborg

Foto: Göran Sjögren/TT

Fotgängare vid Drottningtorget i Göteborg. Stora mängder snö, strandsatta kollektivresenärer och fordon på kors och tvärs längs vägarna i Göteborg på tisdagen. Enligt SMHI bjöd natten på en dryg decimeter snö, men på många håll blev det mer och folk har pulsat fram med snö upp till knäna.

– Det känns helt ofattbart, det brukar ju inte vara så här i Göteborg, säger Sofie Stendahl som väntade vid Kungsportsplatsen i centrala Göteborg på morgonen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Dmitry Lovetsky/AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 12

Sankt Petersburg snötäckt

Foto: Dmitry Lovetsky/AP

Två kadetter i den ryska flottan kämpar sig igenom snön i Sankt Petersburg. Låga temperaturer och snöfall drabbade staden förra veckan.

Annons
X
Annons
X
Foto: Michael Probst/AP Bild 1 av 1

Bild 7 av 12

Genomfrusen pir

Foto: Michael Probst/AP

Vid piren i Timmendorfer Strand i Tyskland bildades stora istappar i kylan. Isen lade sig i början av januari som en skorpa över bryggan.

Annons
X
Annons
X
Foto: Ma chengjun/AP Bild 1 av 1

Bild 8 av 12

Kinesiskt isslott

Foto: Ma chengjun/AP

För 30:e året arrangeras isfestivalen i kinesiska Xinhua. I tre månader har kinesiska och nederländska designers jobbat med 10 000 arbetare för att forma de vintriga skapelserna. Enligt nyhetsbyrån Xinhua har rekordstora mängder snö och is använts i år för jätteparken med snö- och isskulpturer. Kvällstid kan den ses i rosa, blå och grön belysning

Annons
X
Annons
X
Foto: Czarek Sokolowski/AP Bild 1 av 1

Bild 9 av 12

Pimpling i Warsawa

Foto: Czarek Sokolowski/AP

En man pimplar på den isbelagda Vistulafloden i Warsawa i Polen. Här var det i början av januari 13 grader kallt. Floden är den längsta och största i Polen.

Annons
X
Annons
X
Foto: David Joles/AP Bild 1 av 1

Bild 10 av 12

Jättebläckfisk i snön

Foto: David Joles/AP

Bröderna Austin 21 år, Trevor, 20 år och Connor Bartz 17 år, har börjat bygga en isskulptur i form av en bläckfisk utanför deras hem i New Brighton, Minnesota i USA. För femte året i rad bygger bröderna en havsvarelse.

Annons
X
Annons
X
Foto: Tore Meek/TT Bild 1 av 1

Bild 11 av 12

Ljuspelare över Oslo

Foto: Tore Meek/TT

Massor med olika ljusfenomen bildas vid kyla. Här ljuspelare över Oslo. Kall luft med iskristaller reflekterar ljuset från gatlyktorna rakt upp istället för ner.

Annons
X
Annons
X
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 1

Bild 12 av 12

Minus 10 i Stockholm

Foto: Anders Ahlgren

Isen har lagt sig vid ett relativt folktomt Slussen i Stockholm, med minus 10 grader. Det få människorna på gatorna promenerade påpälsade och med mål i sikte.

Annons
Annons
X
Annons
X