Annons

Nya siffror: 100 000 äldre bor ensamma kvar i villan

Var fjärde svensk som är ensamstående på äldre dagar, bor kvar i villa. Experter slår larm om att flyttskatter och bostadsbrist försvårar för äldre att få bekvämare boende. Klart är att antalet ensamboende äldre villaägare blir fler och fler för varje år.

Under strecket
Publicerad
”De flesta äldre i mitt kvarter har sålt villan och flyttat, men för mig blir det ingen bra kalkyl”, säger Marie-Louise Gudmundsson.
”De flesta äldre i mitt kvarter har sålt villan och flyttat, men för mig blir det ingen bra kalkyl”, säger Marie-Louise Gudmundsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Av landets totalt 387 000 ensamstående äldre, 75 år och uppåt, bor nu 100 000 ensamma i villa. Unika siffror från SCB som SvD kan presentera, visar att andelen kvarboende äldre ensamstående i småhus ökar år för år.
I riket har antalet ökat från 94 000 till 100 000 på bara tre år. Utvecklingen märks både på landsbygden och i storstäderna. Till exempel ökade antalet ensamboende villaägare i åldersgruppen 75 år och uppåt till 9 700 i Stockholms län 2015. Jämfört med 2012 innebär det att ytterligare 1 procentenhet av alla ensamstående stockholmare i ålderskategorin blev kvar i villan.

”De flesta äldre i mitt kvarter har sålt villan och flyttat, men för mig blir det ingen bra kalkyl”, säger Marie-Louise Gudmundsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Marie-Louise Gudmundsson i Sköndal är en av alla ensamstående stockholmare. "Som pensionär får jag knappast några bra lån, och jag måste betala skatt på uppskovsbeloppet.", säger hon.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons