Annons
Recension

Massakern vid murenUnika fynd i massgrav på Gotland

Massakern 1361 var en katastrof för Gotland som redan drabbats hårt av digerdöden – men en guldgruva för dagens arkeologer. Ingen annanstans i världen har man påträffat så många fynd av detta slag som i massgraven i Visby.

Publicerad

**Det händer ibland **att man fastnar i ovidkommande detaljer i en utställning. Som tandgarnityret i ett danskt soldatkranium, ännu efter drygt 650 år häpnadsväckande jämnt och vitt som i en tandkrämsannons.

Att soldaten var dansk vet man efter analyser just av hans tandemalj. Han ingick i Valdemar Atterdags här som invaderade Gotland sommaren 1361.

Gotlänning, 30–35 år. Relativt kraftigt byggd. Ytligt hugg mot bakhuvudet av svärd eller yxa. På skallens högra sida fyra fyrkantiga hål. Spår efter en spikklubba. Tänderna hårt slitna. I överkäken spår av en kronisk inflammation, förmodligen kariesangrepp.

Foto: KATARINA NIMMERVOLL/SHM Bild 1 av 5

Pansarhandske av järn, 1250-1361 e Kr. Plåtarna i handsken har fästs på läder.

Foto: GABRIEL HILDEBRAND /SHM Bild 2 av 5

Med hjälp av ny kunskap och världsunika fynd berättas historien om hur 1 800 gotländska bönder dog i en brutal strid mot danska soldater 1361.

Foto: KATARINA NIMMERVOLL/SHM Bild 3 av 5

En vridlåsnyckel, en bältessölja av järn och en silverring, kopia efter original från massgravarna. Det enda smycke som med säkerhet kan knytas till en av de stupade. Originalet satt fortfarande på ett finger på en av de begravda individerna. Silverringen har inskriptionen ”IOANNES”, Johannes. Kanske hette personen som bar ringen Johannes. Eller så syftar namnet på aposteln Johannes eller Johannes döparen.

Foto: KATARINA NIMMERVOLL/SHM Bild 4 av 5

Kranium med ringbrynjehuva av järn. Man 20-25 år. En första så kallad strontiumanalys pekar på att han kommer från Danmark.

Foto: KATARINA NIMMERVOLL/SHM Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons