Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Unika USA-bilder visar vilda västern i färg

De första färgbilderna började publiceras i tidsskrifter för drygt 100 år sedan. Den amerikanska tidningen National Geographic var bland de första att publicera bilder i färg. Skrolla ner och se de unika färgbilderna från USA under 1900-talets början.

Foto: Corbis Bild 1 av 2
Foto: Edwin L. Wisherd/National Ge / Corbis Bild 2 av 2

Bild 1 av 8

Foto: Corbis

Slaget vid Little Bighorn

Foto: Edwin L. Wisherd/National Ge / Corbis

I Crow-reservatet 1927 står crow-indianer och amerikanska militärer vid ett kors till minne av de män som stupade vid slaget vid Little Bighorn. Den 25 till 26 juni 1876 drabbade indianer samman med amerikanska militärer i det som skulle bli ett av de mest berömda slagen. Sitting Bull och Crazy Horse ledde indianerna, medan sjunde kavalleriet leddes av överstelöjtnant Custers. Slaget slutade med att amerikanerna förlorade och överstelöjtnant Custers och hela sjunde kavalleriet dödades.

Annons
X
Annons
X
Foto: Corbis Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

Hopi-indian i Arizona

Foto: Corbis

Den första kända färgbilden togs 1861 av skotten James Clerk Maxwell. Tekniken var krånglig, så det var inte förrän bröderna Lumière utvecklade autokrommetoden 1904 som färgfilmen slog igenom. Tidningen National Geographics fotografer hann ta mer än 12 000 autokroma bilder innan man gick över till Kodachrome 1938. Bilden visar en hopi-indian i Walapai, Arizona 1916.

Annons
X
Annons
X
Foto: Franklin Price Knott/Corbis Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

Det vilda Kalifornien

Foto: Franklin Price Knott/Corbis

National Geographic publicerade sin första färgbild på en trädgård i Ghent, Belgien, i julinumret 1914. Från den dagen var det alltid en färgbild på tidningens förstasida, istället för en lista över innehållet i tidningen. Bilden är tagen 1916 i Shasta, Kalifornien.

Annons
X
Annons
X
Foto: Corbis Bild 1 av 2
Foto: Corbis Bild 2 av 2

Bild 4 av 8

Crowindian i Montana

Foto: Corbis

En indianhövding i Crow-stammen, Montana 1927. Stammen bodde längs med Yellowstone-floden.
De 12 000 autokroma bilderna är unika i sitt tidsdokument av det amerikanska livet, kulturen och landskapen. Många bilder skildrar just indianer.

Inifrån Tipi

Foto: Corbis

En familj ur stammen Crow sitter i sin traditionella tipi i Montana 1927.

Annons
X
Annons
X
Foto: Corbis Bild 1 av 1

Bild 5 av 8

Friluftsliv i Vermont

Foto: Corbis

Mer fritid och ett växande välstånd gjorde att amerikanerna blev mer intresserade av att vistas i naturen och upptäcka nya platser. National Geographic blev en del i detta genom sina reportage från hela USA.
Bilden är från Battenkill Valley i Bennington, Vermont 1927.

Annons
X
Annons
X
Foto: Clifton R. Adams/ Corbis Bild 1 av 2
Foto: Jacob J. Gayer/Corbis Bild 2 av 2

Bild 6 av 8

Rodeo i Texas

Foto: Clifton R. Adams/ Corbis

Ett populärt motiv under de tidiga färg-åren var rodeon som var ett stort folknöje. Bilden är från San Antonio i Texas 1928.

Fruktmarknad i Ohio

Foto: Jacob J. Gayer/Corbis

Andra vanliga motiv var vardagslivet i städerna. På en jordbruksmässa i Loundonville, Ohio, visar kvinnorna fram olika äppelsorter.

Annons
X
Annons
X
Foto: Clifton R. Adams/ Corbis Bild 1 av 2
Foto: Corbis Bild 2 av 2

Bild 7 av 8

Svavel i Texas

Foto: Clifton R. Adams/ Corbis

Även industrin fotograferades. I Galveston, Texas, skottar en man svavel som användes till gödseltillverkningen och i läkemedelsindustrin.

Strandliv i Florida

Foto: Corbis

Miami Beach i Florida 1930. Miami Beach grundades 1912 och växte på 1920-talet till en badort för rika industrimagnater från norr. Många hotell byggdes under denna tid, bland annat The Flamingo Hotel. På 1930-talet fortsatte utbyggnaden av det som idag är känt som Art Deco-distriktet.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jacob J. Gayer/ Corbis Bild 1 av 2
Foto: Adams och Wisherd / Corbis Bild 2 av 2

Bild 8 av 8

Kustbevakning i Ohio

Foto: Jacob J. Gayer/ Corbis

Turismen växte till en industri och skapade nya arbetstillfällen, till exempel inom kustbevakning och livräddning. I Ashtabula, Ohio, är kustbevakningen på väg ut i sin båt 1929.

New York

Foto: Adams och Wisherd / Corbis

1930 var New York den mest befolkade tätorten i världen och skyskraporna började byggas. Bilden är från Washington Square på femte avenyn 1929.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X