Annons
Recension

Albumet från AuschwitzUnika bilder inifrån Auschwitz

Barnen på bilden är Lili Jacobs bröder, Sril och Zelig. Båda dödades kort efter ankomsten till Auschwitz.
Barnen på bilden är Lili Jacobs bröder, Sril och Zelig. Båda dödades kort efter ankomsten till Auschwitz. Foto: Judiska museet

Judiska museets nya utställning visar bilder från ett unikt album med bilder tagna av nazisterna inne i Auschwitz.

Under strecket
Publicerad

Kvinnor, barn och gamla väntar på att klä av sig i en skogsdunge 100 meter från en av gaskamrarna i förintelselägret Auschwitz–Birkenau. Därefter ska de gå in i det rum där de gasas ihjäl för att sedan kremeras i ugnarna i samma byggnad.

Foto: Judiska Museet i Stockholm

Slutet av maj 1944. I fonden skymtar två krematorier med gaskammare. Vagnarna till vänster har redan tömts på sin mänskliga last. SS-läkare har genomfört en ”selektion”. Kvar på rampen syns en del av tillhörigheterna de nyanlända tvingats lämna ifrån sig. Vagnarna till höger har ännu inte öppnats. I dem väntar människor som varit på väg i dagar på att släppas ut. I förgrunden syns SS-personal som deltagit i arbetet med förmiddagens transport gå av sin tjänstgöring.

Foto: Judiska museet

Bagage och ägodelar. Kvinnor sorterar fångarnas tillhörigheter som de tvingats lämna ifrån sig när de klev av godståget. Effekterna sorteras i det så kallade Kanada, oftast för vidarebefordran till Tyskland.

Foto: Judiska Museet i Stockholm

När koncentrationslägret Dora-Mittelbau befriades i april 1945 var den 18-åriga fången Lili Jacob mycket svag. Hon fördes till en övergiven SS-barack för att få en chans att hämta sig. När hon letade efter något att värma sig med hittade hon ett fotoalbum i en byrålåda. Hon bläddrade, och till sin häpnad kände hon igen flera personer på fotografierna, däribland sig själv och sina småbröder som hon inte hade sett sedan de skildes åt vid den så kallade selekteringen i Auschwitz. Det var dit hennes familj ursprungligen hade förts – Lili, den enda i familjen som överlevde, hade förts till Dora när nazisterna delvis tömde Auschwitz den sista krigsvintern.

Det är bilder från hennes unika album som visas i Judiska museets nya utställning. De är de enda foton man känner till som så att säga är tagna inifrån Auschwitz. Alla andra bilder därifrån är tagna av befriarna. Albumet sammanställdes av två SS-män på försommaren 1944, i samband med förintelsen av de ungerska judarna, då över 430 000 personer mördades på mindre än två månader.
Här finns dock inga skräckbilder inifrån gaskamrar eller krematorier, över huvud taget inga interiörer. Syftet ser snarast ut att ha varit att dokumentera dödsfabrikens logistiska rutiner.

Annons
Annons
Annons