Annons
Foto: Adam Wrafter

Unika bilder: Han har fått följa Irlands resandefolk

I Sverige beskrivs de som asfaltsläggare. Men bilden av irländska travellers är mer komplex än så. Fotografen Adam Wrafter besökte orten Tullamore där travellers, efter decennier av systematiskt diskriminering, fortfarande lever avskilda från majoritetsbefolkningen.

Publicerad

Vid en sluttande väg längs gröna höga staket finns en bom med en maxhöjd för att förhindra husvagnar att köra in och ut. Omgivna av stängsel i metall bor ett åttiotal människor, alla från samma familj, alla i samma situation.

Som barn fick Adam Wrafter inga fler svar från sina irländska släktingar om vilka som bodde i det inhägnade området förutom att de var irländska travellers. När han många år senare skulle undersöka temat ”hem” i sitt examensarbete på Biskops Arnö var det just hem till irländska travellers i staden Tullamore som han åkte.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 13

Självmordsrisken är sju gånger högre bland irländska travellers-män jämfört med den övriga befolkningen, och vanligast bland män mellan 15–25 år. Bland kvinnor är risken 5 gånger högre jämfört med den övriga befolkningen. En vecka innan Adam Wrafter påbörjade sitt projekt hade två män boende på halting siten i Tullamore tagit sitt liv.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 13

Bostadsområdet för resandefolket i Tullamore på Irland, en ort mest känd för sin whiskey med samma namn, rymmer 16 små hus. På den asfalterade tomten intill varje hus står husvagnar. I dag är det få irländska travellers som lever nomadisk året om, och många passar på att åka runt med sina husvagnar på somrarna när barnen inte går i skolan.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 13

Nästan hälften av alla irländska travellers-kvinnor i åldern 40 till 49 har fött fem eller fler barn. Bland de bofasta i samma åldergrupp har bara 4,2 procent fött fem eller fler barn. Många barn och en stor familj är alltså vanligt bland irländska Travellers, men husen i bostadsområdet i Tullamore är lika små som ettor vilket gör det trångt.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 13

Arbetslösheten bland irländska travellers är stor, gruppen har en lägre utbildningsnivå än andra irländare. Eftersom diskrimineringen är utbredd är det många som hellre stannar på området än rör sig in till Tullamore. Tidigare har bland annat pubägare satt upp skyltar som markerat att travellers inte är välkomna.

Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 13

John Ward som här är fjorton år blev förra året nekad plats på den enda skolan i byn. Av 28 sökande elever till högstadiet antogs 27. Bra betyg och skolkapten inom Irlands nationalsport hurling spelade ingen roll, det fanns inte plats enligt skolan.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 13

Bröllop är en stor händelse hos irländska travellers. Eftersom de, precis som många andra irländare, är katoliker brukar vigseln inte vara ett problem. Men det är svårt att hitta lokal till bröllopsfesterna. Familjer får nästan alltid svaret att det är fullbokat när de försöker boka en lokal och tvingas söka sig långt från staden för att hitta någon som tar emot dem.

Foto: Adam Wrafter Bild 7 av 13

Hästarna är en viktig del av travellers kultur, och redan som liten lär man sig att föda upp och ta hand om dem. Hästarna är även en av de stora inkomsterna för varje familj då de kan säljas till ett högt pris.

Foto: Adam Wrafter Bild 8 av 13

Patrick Ward är byns äldste man och den som bestämmer över området. Han arbetar mycket för att lyfta fram irländska travellers i det politiska och var positivt inställd till att Adam Wrafter fotade dem.

Foto: Adam Wrafter Bild 9 av 13

Som i många kulturer dominerar den patriarkala strukturen hos irländska travellers. Inte sällan hamnar männen i slagsmål för att de ”står upp för sin familj och sin heder”.

Foto: Adam Wrafter Bild 10 av 13

Från vänster: Shannon Gayner, Savanna McInerney, Nicola Ward, Nicole Ward.

Foto: Adam Wrafter Bild 11 av 13

Brudtärnor: Att som ogift man prata med ogifta kvinnor var ett problem som Adam Wrafter fick uppleva på sin resa. Få kvinnor ville prata med honom. Kulturen bland irländska travellers präglas av konservativ katolsk tro där giftermål oftast sker i ung ålder.

Foto: Adam Wrafte Bild 12 av 13

En omplåstrad Dermont Ward efter att han hamnat i bråk med sin svåger.

Foto: Adam Wrafter Bild 13 av 13