Unik dom ökar möjligheten att straffa Islamiska staten

Ahmad al-Mahdi dömdes på tisdagen till nio års fängelse för förstörelse av kulturskatter i ökenstaden Timbuktu.
Ahmad al-Mahdi dömdes på tisdagen till nio års fängelse för förstörelse av kulturskatter i ökenstaden Timbuktu. Foto: Bas Czerwinski/TT

Haag-domstolens dom mot jihadisten Ahmad al-Mahdi för förstörelsen av kulturskatter i Mali sänder en stark signal om att den internationella rättsordningen inte accepterar krigföring mot en befolknings kultur och historia. Professor Ove Bring konstaterar att möjligheterna att straffa ansvariga inom Islamiska staten för liknande brott i Syrien och Irak nu ökar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) kungjorde under tisdagen sin dom mot jihadisten Ahmad al-Mahdi som åtalats för förstörelse av kulturskatter i ökenstaden Timbuktu i Mali. Den åtalade hade erkänt gärningarna och dömdes till nio års fängelse. Han kunde ha fått 30 år. Domstolen såg det som en förmildrande omständighet att al-Mahdi förklarat sig djupt ångerfull och bett sitt maliska fosterland, sitt folk och sin familj om förlåtelse. Det är första gången i modern tid som någon döms för krigsförbrytelser mot kulturobjekt och inte mot människor.

Det var i mars 2012 som den västafrikanska republiken Mali drabbades av en militärkupp. Militanta islamister och rebeller från tuaregfolket tog över kontrollen av norra Mali. Upprorsrörelsen dominerades av den al-Qaida-inspirerade gruppen Ansar-al-Din (”Trons försvarare”). De militanta islamisterna svepte snart undan tuaregerna och gav upproret en klar jihadistisk prägel. Det betecknades då som en islamisk revolution. Stränga sharialagar infördes i de områden man kontrollerade. Kvinnor fick inte visa sina ansikten och hotades med kroppsstraff. I staden Gao bestraffades två brottslingar genom att man högg av deras händer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons