X
Annons
X

Unik dom ökar möjligheten att straffa Islamiska staten

Haag-domstolens dom mot jihadisten Ahmad al-Mahdi för förstörelsen av kulturskatter i Mali sänder en stark signal om att den internationella rättsordningen inte accepterar krigföring mot en befolknings kultur och historia. Professor Ove Bring konstaterar att möjligheterna att straffa ansvariga inom Islamiska staten för liknande brott i Syrien och Irak nu ökar.

Ahmad al-Mahdi dömdes på tisdagen till nio års fängelse för förstörelse av kulturskatter i ökenstaden Timbuktu.
Ahmad al-Mahdi dömdes på tisdagen till nio års fängelse för förstörelse av kulturskatter i ökenstaden Timbuktu. Foto: Bas Czerwinski/TT

Den internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) kungjorde under tisdagen sin dom mot jihadisten Ahmad al-Mahdi som åtalats för förstörelse av kulturskatter i ökenstaden Timbuktu i Mali. Den åtalade hade erkänt gärningarna och dömdes till nio års fängelse. Han kunde ha fått 30 år. Domstolen såg det som en förmildrande omständighet att al-Mahdi förklarat sig djupt ångerfull och bett sitt maliska fosterland, sitt folk och sin familj om förlåtelse. Det är första gången i modern tid som någon döms för krigsförbrytelser mot kulturobjekt och inte mot människor.

Ahmad al-Mahdi dömdes på tisdagen till nio års fängelse för förstörelse av kulturskatter i ökenstaden Timbuktu.

Foto: Bas Czerwinski/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X