Annons
X
Annons
X
Scen
Krönika

Lars Ring: Teaterstockholm kan leva upp – när Stadsteatern stänger

Stadsteatern vid Sergels torg i Stockholm.
Stadsteatern vid Sergels torg i Stockholm. Foto: Urbanmyth / Alamy Stock Photo

Kulturhuset Stadsteatern – så vill Stockholms stadsteater numera kallas, för att tydliggöra sin hemvist vid Sergels torg. Teatern ska renoveras och stängas under nästan två år, från 2019. Verksamheten ska dock fortsätta lovar man.

Vilka möjligheter som öppnar sig! Stockholm är ju fyllt av scener som står alltför oanvända – och vilken chans att stödja en rad verksamheter som har det knackigt ekonomiskt men som konstnärligt imponerar stort.

Här är en knippa förslag. Först av allt: ta tillvara Strindbergs Intima teater där staden varit enormt snål med anslagen under många år. Nu kan Stadsteatern bidra med pengar till den nya teaterchefen Anna Pettersson som har mängder av idéer men nästan inga produktionsmedel. Dessutom ska August Strindberg fira 170-årsjubileum just 2019. Passa på – utmana Dramaten och deras Bergmanfixering. Skapa äntligen en liten nätt Strindbergsfestival. Det var länge sedan någon gav ”Advent” och ”Stora landsvägen” – exempelvis.

Annons
X

Därutöver existerar en rad teatergrupper som bara med viss möda överlever. Gödsla resurser över Galeasen, Tribunalen och särskilt Orionteatern med sitt suggestiva, unika spelrum. Fria teatern har en stor och fin scen i Högdalen, Turteatern har en i Kärrtorp och Moment:teater en mycket spelbar scen i Gubbängen. Nu är chansen att på allvar decentralisera kulturen, att åter betona hela namnet Stockholms stadsteater. Ja, varför inte rentav Storstockholms stadsteater.

I city finns fler och andra möjligheter. Stockholms Dramatiska högskola vid Valhallavägen har en stor, användbar scen där en rad tänkbara projekt och möten kan utspelas mellan olika generationer och traditioner. Playhouse Teater på Drottninggatan är ju helt ny, nästan så att den ännu luktar målarfärg. Där spelas enbart amerikansk teater – en bra chans att hitta ny, intressant repertoar. Dramalabbet på Östgötagatan har en stor användbar lokal som alltför ofta hyrs ut som repetitionslokal. En tacknämlig gärning vore det också att ta tillbaka Södra teatern från musik- och klubbvärlden som nu härskar där.

Hallunda härbärgerar en verklig skattkista: Riksteatern har fem scener och lika många repetitionslokaler. Lär publiken att resa söderut, att Hallunda inte är farligt. Och skapa samarbeten inför framtiden. Stadsteatern har genom Fri scen visat sitt kulturpolitiska engagemang. Nu kan man ta ett steg till och skapa täta, meningsfulla kontakter med Riksteatern och sprida sina egna uppsättningar.

När vi nu ändå fantiserar. En Kristina Lugn-festival på Teater Brunnsgatan Fyra. Tack. Låna tillbaka gamla Stadsteatern vid Norra Bantorget, och spela repriser av några gamla godingar. Hyr in en Finlandsfärja och spela finländsk teater på bildäck som ett samprojekt med Svenska teatern, Helsingfors. Spela Strindbergs ”Karl XII” på armémuseum, låna Filmhusets inspelningsateljéer...

Nu går jag för långt, kanhända. Stockholm är ändå – vilket skulle bevisas – fyllt av möjligheter för den som inte kan bo hemma under en tid. Vad är en stängd stadsteater ställd mot en gnutta kreativitet?

Annons

Stadsteatern vid Sergels torg i Stockholm.

Foto: Urbanmyth / Alamy Stock Photo Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X