Annons
X
Annons
X

Här jagar ryskt jaktplan svenskt FRA-flyg

Ryssland uppträder allt aggressivare över Östersjön. Ett nytt inslag är att ryskt stridsflyg startar mot Sveriges signalspaningsplan. Vid en incident i juli flög ett ryskt jaktplan så nära som 10-15 meter – trots att det svenska planet flög i internationellt luftrum.

[object Object]
SvD kan i dag visa en unik bild som är tagen i somras mellan Gotland och Lettland. Piloten på det ryska planet Sukhoi-27 har vänt upp planets buk för att visa upp sin arsenal av jaktrobotar, både värmesökande och radarstyrda. Under flygplanskroppen urskiljs två vitmålade robotar mellan motorerna och under vardera vingen syns två till, totalt sex.

Dessa händelser ska inte förväxlas med de ryska attackplan som kränkte Sverige vid Öland den 17 september, eller med de ryska bombplanen söder om Skåne söndagen den 21 september.

– Vi har sett exempel på ett agerande från flygstridskrafter som kan uppfattas som aggressivare än vad vi har sett på länge och som vi kontinuerligt analyserar, säger överbefälhavaren Sverker Göranson till SvD.

**I dag kan SvD avslöja **ytterligare incidenter som inträffat på 12 500 meters höjd över internationellt vatten i Östersjön. På den höjden flyger Sverige rutinmässigt med signalspaningsplan av typen Gulfstream.

Annons
X

Försvarsmakten har två sådana plan vars besättning består av två piloter från flygvapnet i cockpit och civila signalspanare från Försvarets radioanstalt, FRA, i kabinen. Planens utrustning och spaningsresultatet hålls strängt hemliga. FRA-planen, som de ofta kallas, är i grunden civila och saknar vapen.

– Jag kan inte tänka mig att de ryska piloterna uppträder så utstuderat utan mandat uppifrån.
Överste Stephan Persson-Tyrling, chef för luftoperativa sektionen vid Försvarshögskolan.

De svenska planen flyger, i motsats till ryska signalspaningsplan, helt öppet med påslagen transponder vars signaler identifierar planet för övrig flygtrafik och civila flygledare. FRA-planen har också radiokontakt med grannländernas flygledare på Arlanda, i Helsingfors, Tallinn, Riga, Vilnius, Kaliningrad eller Warszawa. Men sedan i våras har FRA-planen fått oväntade påhälsningar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ryssland har flera gånger startat jaktflyg av typen Sukhoi-27 (Su-27) från Kaliningrad-enklaven mot FRA-planen. Alla länder har rätt att flyga i internationellt luftrum men de ryska jaktpiloterna har inte nöjt sig med att på avstånd identifiera de svenska planen.

  Den allvarligaste incidenten inträffade den 16 juli när ett FRA-plan flög i internationellt luftrum utanför Kaliningrad. Då flög ett Su-27-plan överraskande upp bakifrån och lade sig så nära som 10-15 meter från det svenska planet. Som jämförelsemått kan nämnas att Gulfstream-planets huvudvinge är 10,7 meter lång.

  – Det är ett onödigt provocerande uppträdande. Det strider helt mot internationella regler om att hålla ett avstånd i luften på 50 meter i sidled och 150 meter i höjdled. Jag kan inte tänka mig att de ryska piloterna uppträder så utstuderat utan mandat uppifrån, säger överste Stephan Persson-Tyrling, chef för luftoperativa sektionen vid Försvarshögskolan.

  Försvarsmakten uppger att det inte fanns risk för en kollision.

  – Nej, däremot är det ett beteende som vi inte sett tidigare år. Utan det är något tuffare flygningar, svarar försvarsmaktens ställföreträdande insatschef konteramiral Anders Grenstad.

  Ett annat nytt inslag är att Su-27-piloterna vid samtliga tillfällen flugit så att de vänt planens buk mot svenskarna. Detta för att demonstrativt visa att planen är tungt beväpnade.

  – Det ryska agerandet är ibland aggressivt och mot signalspaningsplan har det ryska uppträdandet varit otäckt. Det är som under det kalla krigets höjdpunkt, säger en regeringskälla i ett av Sveriges baltiska grannländer.

  SvD kan idag publicera en unik bild tagen under en sådan incident mellan Gotland och Lettland i somras. På fotografiet syns hur ett ryskt Su-27-plan visar buken. Mellan motorerna sitter två robotar. Under vingarna syns ytterligare två robotar per vinge, totalt alltså sex jaktrobotar ägnade att skjuta ner andra plan.

  – Att bära så mycket vapen behövs inte för incidentberedskap i fred. Det är en signal som visar att Ryssland nu har pengar, övning och ökad kapacitet att ingripa kraftfullt, säger Stephan Persson-Tyrling.

  På frågan om varför Ryssland agerar så här så understryker Persson-Tyrling att vi i Sverige undervärderat Östersjöns och Östersjöutloppens stora betydelse. Här går en stor del av rysk handel, olje- och gastransporter. Detta samtidigt som Ryssland kölsträcker nya krigsfartyg, ubåtar och robotsystem som provas i Östersjön. Allt detta följs inte bara av Sveriges signalspaningsflyg utan också av andra länder som sänder hit flyg vilket ryssarna reagerar på.

  – Ryssland markerar att det här närområdet är deras intresseområde där de ingriper, säger Stephan Persson-Tyrling.

  Incidenten med FRA-planet utanför Kaliningrad och det ryska jaktplanet skedde den 16 juli. En dag senare den 17 juli sköts det malaysiska planet passagerarplanet MH 17 ned över ryskkontrollerat området i Ukraina. Dagen därpå, den 18 juli, kränkte ett amerikanskt signalspaningsplan av typ RC 135 svenskt luftrum över Gotland.

  Vad som inte uppmärksammats var att USA-planet gjorde denna undanmanöver för att slippa möta ett ryskt jaktplan.

  Förklaringen kan vara en flygincident mellan USA och Ryssland som inträffade den 23 april i Fjärran östern. Den har kallats den allvarligaste i sitt slag sedan kalla krigets slut. Då flög ett likadant USA-plan rutinmässigt över Ochotska havet. Det hanns upp av ett ryskt Su-27-plan som passerade på kollisionskurs endast 30 meter framför nosen på de amerikanska piloterna. Incidenten ledde till en amerikansk reaktion mot ryska försvaret och uttalanden om ”hänsynslös” flygning.

  **SvD har frågat **utrikesminister Carl Bildt om det nya ryska agerandet mot de svenska signalspaningsplanen. Bildt bekräftar att han känner till händelserna.

  – Detta har inträffat vid några tillfällen, ja. Det är väldigt svårt att kommentera. Låt försvaret göra sin värdering av detta, och så får de informera regeringen, svarar Carl Bildt och tillägger:

  – Det är en tydligt ökad militär aktivitet i Östersjöområdet, så är det.

  Annons
  Annons
  X

  SvD kan i dag visa en unik bild som är tagen i somras mellan Gotland och Lettland. Piloten på det ryska planet Sukhoi-27 har vänt upp planets buk för att visa upp sin arsenal av jaktrobotar, både värmesökande och radarstyrda. Under flygplanskroppen urskiljs två vitmålade robotar mellan motorerna och under vardera vingen syns två till, totalt sex.

  Bild 1 av 4
  Bild 2 av 4
  Bild 3 av 4
  Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X