Annons
X
Annons
X

UNHCR tackar nej till Bolidens jättegåva

Bolidens anställda ville stryka julklappsinköpen och ge pengarna – runt 400 000 kronor – till UNHCR. Men FN:s flyktingorgan vägrar ta emot pengarna. Orsaken: en miljöskandal i södra Spanien för 17 år sedan.

Hjälparbetare från UNHCR ger hjälppaket till boende i flyktinglägret Al Adala i Mogadishu i Somalia.

Hjälparbetare från UNHCR ger hjälppaket till boende i flyktinglägret Al Adala i Mogadishu i Somalia. Foto: Siegfried Modola/AP

När det var dags för den årliga julklappen från företaget valde många av Bolidens anställda att tacka nej – och i stället skänka pengarna till välgörenhet. Totalt samlade Boliden på det sättet ihop runt 400 000 kronor, som skänktes till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Men när pengarna väl hamnat på Sverige för UNHCR:s konto, kom kallduschen: UNHCR skickade tillbaka pengarna, med hänvisning till att gåvan kunde skada deras eget anseende, rapporterade Västerbottens-kuriren på måndagen.

– Vi har, precis som alla andra organisationer, en policy för frågor som dessa. Vi screenar alla som ger pengar oberoende av vilken summa det handlar om. Och när vi gjorde det, dök de här artiklarna om Boliden upp, säger Katinka Lindholm, generaldirektör för Sverige för UNHCR, till SvD Näringsliv.

Annons
X

Orsaken till UNHCR:s beslut är Bolidens inblandning i miljökatastrofen i Andalusien i Spanien 1998. En felkonstruerad gruvdamm brast och fem miljoner kubikmeter giftigt slam läckte ut i Guadiamar-floden. 4 500 hektar mark förorenades och omkring 37 ton fisk dog som en följd av utsläppet. Med nöd och näppe lyckades myndigheterna stoppa giftutsläppet från att nå Doñana nationalpark, en av Europas största nationalparker. Återställningsarbetet kostade motsvarande runt två miljarder kronor.

Gruvan drevs av Bolidens dotterbolag Boliden-Apirsa, ett bolag som försattes i konkurs strax efter katastrofen. Sedan dess har en segdragen rättsprocess pågått mot Boliden. I maj resulterade processen i en stämning på 89 miljoner euro från regeringen i Andalusien mot den svenska gruvjättens spanska dotterbolag Apirsa S.L. Och det är denna stämning som UNHCR nu hänvisar till när de väljer att tacka nej till Bolidens gåva.

På Boliden är man mycket förvånad över beskedet från UNHCR.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är ett jättemärkligt beslut, säger Marcela Sylvander, kommunikationsdirektör på Boliden, till SvD Näringsliv, och berättar att personalen på Boliden är besviken.

  – Här har flera av Bolidens medarbetare valt att skänka pengar till UNHCR för att bidra till flyktingsituationen. Det är en vilja till att göra gott som förkastas. Det är klart att det inte är roligt, säger hon.

  Katinka Lindholm på Sverige för UNHCR har förståelse för personalens besvikelse – men påpekar att om det hade varit personalen som samlat ihop pengarna hade de kunnat ta emot dem. Men nu var det företaget som stod för gåvan.

  – Det är klart att vi förstår att det är tråkigt för personalen. Vi tycker det är fantastiskt att de tänkte på vill ge till människor på flykt. Men den här gången gick det inte.

  Enligt Marcela Sylvander kommer Boliden nu tillsammans med fackförbunden på företaget att leta efter en ny mottagare till pengarna.

  – Det är inte beslutat var de hamnar, men de kommer att gå till ett annat välgörande ändamål.

  När det gäller själva rättsprocessen hänvisar Boliden till det pressmeddelande de skickade ut i maj, i samband med stämningen mot bolaget och dess dotterbolag. Där skriver de bland annat att de bestrider stämningen och gör bedömningen att de "inte kommer att lida väsentlig ekonomisk skada till följd av de krav som riktas mot bolagen."

  Annons
  Annons
  X

  Hjälparbetare från UNHCR ger hjälppaket till boende i flyktinglägret Al Adala i Mogadishu i Somalia.

  Foto: Siegfried Modola/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X