Annons
X
Annons
X

UNHCR: Europa står inför självförvållad katastrof

Europa står på gränsen till en självförvållad humanitär katastrof med 24 000 flyktingar och migranter fast i Grekland, oroligheter i Calais-djungeln och asylpolitiken i totalt kaos. Det varnade FN:s flyktingkommissariat UNHCR på tisdagen.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
[object Object]
Flyktingar i grekiska Idomeni. Foto: Linus Sundahl-Djerf

GENÈVE Det är starka ord från UNHCR: Den explosiva ökningen av flyktingar som sitter fast i norra Grekland på gränsen till Makedoniens stänga dörr hotar att sluta med bråddjup kris för hela Europa. Kaoset och våldsamheterna kring det rivna flyktinglägret "Djungeln" i Calais förvärrar läget, där fransk polis i natt dessutom sköt med tårgas mot stenkastande flyktingar. Detta är en kris där Europa självt bär ansvar, enligt UNHCR.

– Europa står på randen av en självförvållad humanitär kris. Alltfler flyktingar fastnar i ett redan kämpande Grekland, regeringar lyckas inte samarbeta trots att man lyckats nå enighet inom andra områden och land efter land inför nya gränskontroller. Detta kan leda till en djup kris inom kort, sade UNHCR på tisdagen.

Dessutom fortsätter strömmen med flyende från Syrien, Irak, Jemen, Afghanistan, Pakistan, Eritrea, Libyen och Somalia. Under januari och februari har närmare 132 000 människor flytt över Medelhavet, och 410 drunknat, enligt UNHCR. Det är nästan lika många som under hela första halvåret 2015.

Annons
X
Migranter avvisas från det franska flyktinglägret "Djungeln" i Calais. Foto: Jerome Delay/AP

Varje dag kommer omkring 2000 flyktingar över Egeiska Havet till grekiska övärlden. Antalet flyktingar och migranter som sitter fast i Grekland är nu uppe i 24 000, och runt 8500 sitter på gyttjefyllda fält i gränsstaden Idomeni, enligt UNHCR.

– Detta är flyende som behöver tak över huvudet, mat och förnödenheter. Men minst 1500 av dem har spenderat natten utomhus. Det är ont om mat, vatten, tält och förhållandena är hälsofarliga. Spänningarna växer också vilket underblåser våld och spelar i händerna på människorsmugglarna, sade talesmannen Adrian Edwards vid en presskonferens i Genève på tisdagen.

Grekiska myndigheter försöker dämpa krisläget genom att låta armén sätta upp två stora läger nära Idomeni med tältplatser för 12 500 människor. Ett tredje tätlläger planeras också. UNHCR bistår med tält, förnödenheter och hjälparbetare, men behoven beskrivs som enorma.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Med ökade gränsrestriktioner över hela Balkan befarar vi att situationen kan trappas upp till en humanitär kris som på de grekiska öarna under hösten 2015, säger Adrian Edwards.

  Migranter köar för att få mat efter att de anlänt till Atens hamn. Foto: Vadim Ghirda/AP

  Hur ska detta lösas? UNHCR upprepar återigen att Grekland inte kan klara situationen på egen hand. Övriga Europa måste hjälpa till och dela på flyktingbördan som utlovat i november förra året. Då enades EU om att 160 000 flyktingar i Grekland och Italien skulle placeras ut i EU-länderna. Detta har inte hänt – och verkar inte heller vara på gång. Frustrationen och besvikelsen inom UNHCR är tydlig.

  – Av de 66 400 flyktingar som skulle omplaceras från Grekland till EU har bara 1539 platser erbjudits – och bara 325 verkligen flyttats, konstaterar Adrian Edwards torrt.

  Andra lösningar för att undvika en flyktingkris i Europa är att länder erbjuder fler platser för vidarebosättning, familjeåterföreningar och tillfälliga arbetsvisum.

  – Det handlar om att minska efterfrågan på människosmuggling och livsfarliga båtfärder. Det handlar om att rädda liv. Europa måste agera snabbt för att undvika en katatrof, säger Adrian Edwards.

  Annons
  Annons
  X

  Flyktingar i grekiska Idomeni.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 3

  Migranter avvisas från det franska flyktinglägret "Djungeln" i Calais.

  Foto: Jerome Delay/AP Bild 2 av 3

  Migranter köar för att få mat efter att de anlänt till Atens hamn.

  Foto: Vadim Ghirda/AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X