Nordisk faunaUngt författarskap som får läsaren att häpna

Andrea Lundgren (f. 1986) är uppvuxen i Boden i Norrbotten. Hon romandebuterade 2010 med "I tunga vintrars mage". 2014 publicerades hennes andra kritikerhyllade roman "Glupahungern”.
Andrea Lundgren (f. 1986) är uppvuxen i Boden i Norrbotten. Hon romandebuterade 2010 med "I tunga vintrars mage". 2014 publicerades hennes andra kritikerhyllade roman "Glupahungern”. Foto: Sara Mac Key

En rasande mor, en manipulativ far och en flickvän som väntar så hängivet att hon förvandlas till en cockerspaniel. Människor blir till djur i lovande Andrea Lundgrens skarpa noveller.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter romanen ”Glupahungern”, en norrbottnisk släktberättelse vars socialt lyhörda mytskapande väckte positiv uppmärksamhet, kommer nu Andrea Lundgrens tredje bok. ”Nordisk fauna” är den litet försåtliga titeln på denna samling med sex noveller om mänsklig längtan och förvandling.

Vi har alltså inte att göra med någon lärobok om djur, men de djur som förekommer befolkar ett "tomrum" av lärorik betydelse. Mottot till Glupahungern är "För dykare och slukare". Också i den nya boken är det människans längtan till djupen och hennes omättliga livshunger som ställer henne öppen för krafter bortom förnuftets och språkets proportionerliga rum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons