”Ungerska Fidesz måste lämna partigruppen EPP”

Moderaterna och det finska Samlingspartiet har tillsammans med andra systerpartier initierat en process för att det ungerska regeringspartiet Fidesz ska lämna den borgerliga europeiska partigruppen EPP. Det skriver Ulf Kristersson (M) och Petteri Orpo, Samlingspartiet.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Ungerns premiärminister Viktor Orban leder partiet Fidesz som idag tillhör den borgerliga partigruppen EPP i EU-parlamentet.

Foto: Olivier Matthys/AP och Jonas Ekströmer/TT

Ulf Kristersson och Petteri Orpo.

Foto: Pressbilder
Annons

Vår partigrupp i EU-parlamentet förenas av en gemensam värdegrund och gemensamt ansvarstagande. I en tid när EU utmanas både inifrån och utifrån har vi en skyldighet att agera. Och när ett enskilt parti – som Fidesz – systematiskt motarbetar EU:s grundläggande värderingar, hör det inte längre hemma hos oss i EPP.

Efter kalla krigets slut drev våra båda partier en intensiv kampanj för att Sverige och Finland skulle ansluta sig till den Europeiska gemenskapen, som EU då hette. För oss är och förblir EU-medlemskapet ett centralt politiskt ställningstagande. Genom EU-medlemskapet valde vi den liberala demokratin och rättsstaten, marknadsekonomi och en gemensam garanti för fred och frihet.

Annons
Annons
Annons