Annons
X
Annons
X

Ungerns ledare hyllar Trump – och bjuder in Putin

Maktskiftet i Washington innebär ”slutet på multilateralismen” och rätten att prioritera nationella intressen. Det förklarade på måndagen Ungerns premiärminister Viktor Orbán som om en dryg vecka tar emot Vladimir Putin i Budapest.

Europa efter brexit och Trump
Ungerns ledare Viktor Orbán välkomnar att Trump satt punkt för den "politiska korrekthetens diktatur".

Ungerns ledare Viktor Orbán välkomnar att Trump satt punkt för den "politiska korrekthetens diktatur". Foto: Tamas Kovacs/AP

BONN För Viktor Orbán är Donald Trumps tillträde i Washington inte en källa till oro utan början på en efterlängtad ny världsordning där nationalstaternas rätt att värna om sina egna intressen kommer i första hand.

– Vi har fått tillåtelse från, om man så vill, högsta instansen i världen att prioritera våra egna intressen, sa Orbán på en ekonomisk kongress utanför Budapest som anordnades av den ungerska centralbanken.

Orbán som är en tidig beundrare av Donald Trump uppmanade Europa att överge ”illusionen” om en europeisk federalism och anklagade Bryssel för att vara besatt av utopin om ett Europa som styr över nationerna.

Annons
X

Formuleringarna var delvis som en genklang från ett möte med Europas ledande högerpopulister i lördags då Marine le Pen från Front National beskrev EU som en religion och de europeiska regeringarna som dess dogmatiska präster.

– Vi upplever slutet på en värld och födelsen av en ny värld. Vi upplever en återgång till nationalstaterna, jublade hon på ett möte i Koblenz.

Vi upplever slutet på en värld och födelsen av en ny värld. Vi upplever en återgång till nationalstaterna

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Viktor Orbáns nationalkonservativa parti Fidesz förklarade på måndagen att Donald Trumps installation sätter punkt för den ”politiska korrekthetens diktatur” och ersätter denna med beslut fattade på nyktra analyser i stället för ideologi.

  Som en konsekvens av Donald Trumps skepsis gentemot Nato i dess nuvarande skepnad efterlyste Viktor Orbán ett starkare försvarssamarbete i Europa med Tyskland och Frankrike i spetsen.

  Han varnade också för att ”varje morgon ge lektioner i mänskliga rättigheter” till länder som man vill driva handel med, i synnerhet Kina. Nyckeln till framgång är i stället respekt.

  Med Orbáns respekt kan inte minst Vladimir Putin räkna när besöker Budapest den 2 februari. Sedan 2015 har Orbán haft tre officiella möten med den ryske presidenten. Av kritiker beskrivs han nu som ”Putins man i EU”.

  På agendan för det rysk-ungerska mötet står i första hand energifrågor. Ryska Rosatom ska bygga två nya block i kärnkraftverket Paks, och ryska staten har utlovat en kredit på 10 miljarder euro för att finansiera projektet. Orbán och Putin väntas också diskutera en omstridd ny gaspipeline som ska kringgå Ukraina.

  I de ungerska medierna utgår man också ifrån att Vladimir Putin kommer att ta upp frågan om sanktionerna mot Ryssland efter annektionen av Krim. Ungern har länge varit kritiskt till sanktionerna men röstade inte emot den senaste förlängningen av sanktionerna med ett halvår i slutet av december förra året. Nästa beslut måste fattas före den 31 juli då straffåtgärderna löper ut.

  Annons

  Ungerns ledare Viktor Orbán välkomnar att Trump satt punkt för den "politiska korrekthetens diktatur".

  Foto: Tamas Kovacs/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X