Annons
X
Annons
X

Ungern nobbar 5 000 asylsökande från Sverige

Irritationen växer över Ungerns nej till att ta hand om asylsökande som åkt vidare till andra EU-länder. Om inget händer måste saken tas till domstol, är regeringens bud till EU-kommissionen.

Morgan Johansson vill ta Ungern till domstol.
Morgan Johansson vill ta Ungern till domstol. Foto: Yvonne Åsell

– Det är kommissionens ansvar att se till att avtal hålls och här är vår åsikt den att Ungern inte följer Dublinreglerna, säger migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) efter att ha träffat EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos i Bryssel i morse.

Sverige har länge stångats med ungerska myndigheters ovilja att återta asylsökande som dykt upp i Sverige, men som visat sig först ha blivit mottagna i Ungern. Enligt EU:s regler ska de då skickas tillbaka till det EU-land där de först registrerats.

– Vi har nästan 5 000 ärenden där människor är registrerade som asylsökande i Ungern, men Ungern tar inte emot dem när vi ska skicka tillbaka dem. Gör de inte det – ja, då ska EU-kommissionen öppna ett överträdelseärende. Det är deras skyldighet, säger migrationsministern.

Annons
X

Dimitris Avramopoulos åker i dag till just Ungern för att diskutera flyktingsituationen med berörda myndigheter på plats. Med sig får han klara besked om vad Sverige tycker.

– Får han inga goda signaler därifrån – ja, då är nästa steg EU-domstolen, anser Morgan Johansson.

Annons
Annons
X

Morgan Johansson vill ta Ungern till domstol.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X