Annons
Reportage

Ungern ska stoppa flyktingar – med taggtråd

Ungersk militär bygger ett taggtrådsstängsel mot Serbien för att stoppa migranter som i tiotusental kommer för att nå det förlovade landet: EU. Landets regering varnar för terrorister, ökande brottslighet och främmande kulturer som inte går ihop med de europeiska. Men när SvD besöker provinsen Csongrád i södra Ungern växer en mer nyanserad bild fram.

Uppdaterad
Publicerad
– Vi har ett nätverk av lokala invånare som ringer oss när de ser något röra sig längs gränsen, säger en av poliserna om hur de ska veta var längs med den serbiska gränsen som migranterna har kommit över till Ungern.
– Vi har ett nätverk av lokala invånare som ringer oss när de ser något röra sig längs gränsen, säger en av poliserna om hur de ska veta var längs med den serbiska gränsen som migranterna har kommit över till Ungern. Foto: Linus Sundahl-Djerf

ASOTTHALOM, UNGERN. Fida, Ismat, Jawad och Ali är bara tonåringar, men deras trötta ansikten och tunga ögonlock vittnar om upplevelser och bördor som få vuxna män skulle klara.

– Vi har ett nätverk av lokala invånare som ringer oss när de ser något röra sig längs gränsen, säger en av poliserna om hur de ska veta var längs med den serbiska gränsen som migranterna har kommit över till Ungern.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 7

Utmattad efter nattens vandring över den Ungersk-Serbiska gränsen och efter månader på flykt försöker Arian, 5år, tillsammans med de andra migranterna hämta nya krafter i väntan på polisens bussar.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 7

– Vi har hängt fast under bilar, åkt båt, tagit tåg och så gått och gått, säger Fida om sin resa från Ghazni i östra Afghanistan. Han och hans tre kamrater har rest genom Iran, Turkiet, Grekland, Makedonien och Serbien för att komma till Ungern. Pojkarna vill vidare till Tyskland eller Sverige.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 3 av 7

Istvan och Rószi är pensionärer och äger lite mark invid den serbiska gränsen som de odlar paprika på. – Vi träffar dem inte, de kommer om natten och gör ingen skada, mer än att de har klippt upp grannens stängsel. Jag har hört att det varit inbrott på andra platser, men inte här, de har inte ens tagit paprikor från oss, säger Rószi och syftar på immigranterna.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 4 av 7

Väl på ungersk mark dröjer det inte länge innan de afghanska flyktingarna blir upptäckta av polis. De samlas ihop för att med buss slussas till registrering i ett temporärt flyktingläger utanför staden Röszkö

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 5 av 7

– Jag tror att stängslet är nödvändigt. Jag har inte sett det, bara i tidningen, men bilden fyller mig med skräck, att vi ska behöva ha det. Jag hoppas att det lyckas hålla en del av migranterna ute, säger Csala Gézáné. Bakom henne en av regeringens kampanjaffisher där det står ”Om du kommer till Ungern så måste du respektera våra lagar”.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 6 av 7

Reporter Teresa Küchler och fotograf Linus Sundahl-Djerf på plats i Ungern.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons
Annons