Annons
X
Annons
X

Ungdomsvård kassako för Jan Emanuel Johansson

Företag inom ungdomsvården håvar in stora pengar. Jan Emanuel Johanssons bolag gjorde minst en kvarts miljard kronor i vinst förra året, skriver Norrtelje Tidning.

Att riskkapitalbolag tjänar stora pengar på social omsorg är ingen nyhet. Branschen är lukrativ och växer allt mer. Enligt Norrtälje Tidning var 15 800 barn och unga i Sverige placerade utanför hemmet under 2009, 4100 av dem på institution.

En av dem som håvar in stora pengar på ungdomsvården är före detta politikern och Robinsondeltagaren Jan Emanuel Johansson.

Hans företag gjorde en vinst på minst en kvarts miljard kronor förra året, skriver Norrtelje Tidning, efter försäljning av koncernföretag. Då hade nio av hans 15 bolag gått samman med vårdkoncernen Frösunda Social Omsorg AB. Företagen har bland annat haft så kallade HVB-hem runtom i Sverige. Där har ungdomar med problem som missbruk och kriminalitet vårdats. Bolagen har även haft boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Annons
X

Bo Vinnerljung, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, är kritisk till utvecklingen och säger att det än så länge är okänt hur ungdomar som är placerade på hem som drivs i vinstsyfte påverkas.

– Vi vet ingenting om det. Det finns ingenting utvärderat. Sannolikt finns det en del skadlig vård på marknaden, säger han till Norrtelje Tidning.

Jan Emanuel Johansson tror att dålig vård faller bort eftersom ingen skulle köpa den.

– Det som är positivt med ett kapitalistiskt system är att det som säljer oftast är hyfsat bra, säger han till Norrtelje Tidning.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X