X
Annons
X

”Ungdomsgarantin har blivit ett magplask”

90-dagarsgarantin var Socialdemokraternas viktigaste vallöfte. En arbetslös ungdom skulle ha arbete, praktik eller en utbildning inom 90 dagar. Hur har det gått? I en ny rapport för Timbro visar vi att garantin blivit ett magplask, skriver Isak Kupersmidt och Siri Steijer.

I förra veckan meddelade regeringen att traineejobben avskaffas. Det är ett stort misslyckande för dem. Under valrörelsen 2014 utgjorde satsningen med marginal den största åtgärden inom 90-dagarsgarantin som de även kallade sitt viktigaste vallöfte. Förbryllande nog stod arbetsmarknadsminister Ylva Johansson så sent som i somras och slog sig för bröstet över 90-dagarsgarantins resultat. Enligt henne kommer löftet vara uppfyllt vid årsskiftet. Hur går detta ihop? Vi har undersökt saken.

Under valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna att råda bot ungdomsarbetslösheten. Genom 90-dagarsgarantin utlovades 32 000 traineejobb, 13 000 extratjänster och 5 000 nya jobb genom social upphandling. Resten är historia: gång på gång har de undermåliga resultaten av åtgärderna häcklats i medierna. I dagsläget har det skapats knappt 500 traineejobb och 2 255 utbildningskontrakt. Vad gäller de sociala upphandlingarna är det ingen som vet hur det gått.

Isak Kupersmidt och Siri Steijer

Foto: pressbilder Bild 1 av 2

Förbryllande nog stod arbetsmarknadsminister Ylva Johansson så sent som i somras och slog sig för bröstet över 90-dagarsgarantins resultat, skriver Isak Kupersmidt och Siri Steijer.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X