Recension

Avril LavigneUngdomlig energi och integritet

Under strecket
Publicerad
Annons

Avril Lavigne har tagit upp den tråd som Alanis Morissette tappade när hon tågluffade i Indien och blev flummigt pretto. Den tjugoåriga kanadensiskan må låta lite barnslig, men bakom det skatepunkigt grungiga soundet och den töntiga stylingen finns integritet, ungdomlig energi och refrängstarka låtar som samtliga är mycket bättre än allt som Alanis gjort efter Jagged little pill.
Det här är förstås onödigt vetande för majoriteten av alla de unga tjejer – jo, det är mest tjejer – som entusiastiskt fyller Globen med gröna och blåa ljuspinnar och medföljande föräldrar. De har antagligen ingen susning om Alanis, men de kan urskilja en bra låt.
Avril Lavigne är huvudattraktion i ett turnépaket sponsrat av en läskedryck, en kvällstidning och en musikkanal. Målgruppen är ung och kvinnlig och före Avril har svenska Melody Club och kanadensiska Simple Plan värmt upp med glammig new wave och workoutande skatepunk. Förutom effektiva låtar och en förmåga att få med sig en ung publik har de inte särskilt mycket att komma med; Avril är en kulturell tungviktare i jämförelse. Hon ropar visserligen ”you guys are awesome”, men hon förefaller inte alls lika angelägen om att behaga sin publik som hennes manliga kollegor.
Mellan artistframträdandena kan man vandra runt i Globen och köpa godis och läsk, men inget kaffe. I Annexet har läskedrycken sin Soundwave lounge, med dj och myskuddar. I anslutning ligger en öl- och vinbar, med åldersgräns. Där hänger en del föräldrar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons