Annons

Kartläggning: Unga äter för mycket chark

Livsmedelsverket har kartlag ungdomars matvanor. Sötsaker, läsk och snacks är populärt att äta och står för 17 procent av den totala mängden kalorier som de unga får i sig. Arkivbild.
Livsmedelsverket har kartlag ungdomars matvanor. Sötsaker, läsk och snacks är populärt att äta och står för 17 procent av den totala mängden kalorier som de unga får i sig. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Var femte ungdom lider av övervikt eller fetma och får i sig för lite frukt, grönt och fisk. Samtidigt kommer i snitt 17 procent av kalorierna från godis, glass, kakor och snacks, visar en ny studie från Livsmedelsverket. Dåliga matvanor och övervikt är vanligare bland barn med lågutbildade föräldrar och i glesbebyggda områden.

TT
Publicerad

Enligt undersökningen Riksmaten ungdom som Livsmedelsverket presenterar äter unga mer kött och chark än vad som är bra för hälsan och miljön.

Konsumtionen av sötsaker, läsk och snacks har gått ned något sedan den mätning som genomfördes 2003, men står fortfarande för 17 procent av den totala mängden kalorier som de unga får i sig.

Annons
Annons
Annons