Annons
X
Annons
X

Ungdomar möter trafficking i unikt spel

Crina tvingas sälja sex i Sverige. Mikaela våldtogs och får bära skulden för övergreppet. Det är två fiktiva historier som landets gymnasieungdomar möter i ett unikt webbaserat spel som nyligen lanserats för att belysa sexhandeln i och till Sverige.

Ur Real Stars webbspel Fair sex: Nätverket.
Ur Real Stars webbspel Fair sex: Nätverket.

I spelet
Fair Sex: Nätverket möter ungdomarna de två flickorna och får ta del av deras öde. 19-åriga Crina kommer från Rumänien och tvingas sälja sex efter att hon anlänt till Sverige.

Hon luras hit under förevändningar om ett bra jobb men måste i stället betala av skulder för resan och jobbet – som inte fanns.

Senare i spelet möter användaren 17-åriga Mikaela. Hon anmäler att två jämnåriga killkompisar våldtagit henne men blir inte trodd. Unga skådespelare agerar i filmerna, men berättelserna är baserade på verkliga händelser.

Annons
X

Spelaren får också höra tre sexköpare berätta sina historier:

– Alla köper sex därnere, det är inget konstigt med det. Där gillar tjejerna oss svenskar, säger en ung man som köpte sex i Thailand.

– Det är viktigt att diskutera jämställdhet, sexualitet och sex på lika villkor. Det går en röd tråd i spelet från de värsta övergreppen, som trafficking handlar om, till sexuella trakasserier. Vi vill engagera så många som möjligt, och där tror vi att spelet är viktigt, säger Malin Roux, grundare till den ideella organisationen Realstars, som lanserade webbspelet tidigare i veckan.

I dag finns det inget annat pedagogiskt spel om trafficking och sexhandel som riktar sig till skolungdomar.

Det unika spelet riktar sig till skolelever i nian och gymnasiet och organisationen samarbetar med gymnasieskolor för att införa spelet i skolundervisningen och för att starta diskussioner.

Användaren får en rad scenarion och frågeställningar att besvara och analysera. Kärnan som organisationen vill komma åt är att ungdomarna ska reflektera över vad som är schysst sex och fundera över sina värderingar kring sex, menar Malin Roux.

Just problematiken med trafficking är något som ungdomarna har svårt att inse vidden av, menar hon.

Många känner till det men förstår inte omfattningen och blir chockade när de får höra hur står det är. Många har inte funderat på orsaker och blir förvånade när de förstår att det är efterfrågan på sexuella tjänster som är en huvudorsak.

Organisationen menar att sexualitet och sexfrågor får allt för lite utrymme i skolundervisningen i dag:

– Genom ett spel kan fler ungdomar få upp ögonen på problemen. Eleverna kan, tillsammans med läraren, få diskutera vad som är schysst sex, alltså fair sex. Det är viktigt att vi tar upp frågorna och diskuterar sexualiteten i skolan. De frågorna har mindre plats i dag, säger Malin Roux.

Trafficking – människohandel – är ett växande problem i Europa, där människohandeln för sexuellt nyttjande står för den överlägset största andelen. Enligt siffror som Realstars citerar har Europa högst antal sexslavar per invånare.

Men enligt Malin Roux är det minst lika viktigt att skolungdomarna diskuterar kränkningar, trakasserier på nätet och värderingar kring sex.

– Jag tror att spelet kan bli oerhört viktigt, desto fler som spelar och reflekterar kring frågorna tror jag kan få betydelse för att vi ska se mindre av den här typen av övergrepp framöver.

Annons
Annons
X

Ur Real Stars webbspel Fair sex: Nätverket.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X