Annons
X
Annons
X

Ungdomar flyttar in – på äldreboende

Helsingfors stad erbjuder sedan årsskiftet ungdomar upp till 25 år boende på ett servicehus för äldre. Projektet finansieras bland annat av Europeiska socialfonden, skriver Yle.

Foto: Martina Holmberg/TT och Magnus Hjalmarsson Neideman

I slutet på förra året efterlyste Helsingfors stad ungdomar mellan 18 och 25 år som var intresserade av att flytta in i servicehuset Rudolf. Gensvaret blev enormt och 300 anmälde intresse för den något udda boendeformen. Med hjälp av ett par intervjugallringar valdes tre lämpliga hyresgäster slutligen ut, som efter årsskiftet flyttade in med de äldre.

Ungdomarna betalar omkring 2 500 kronor i månaden för en etta på 23 kvadratmeter. Förutom att betala hyran förbinder de sig att umgås med sina äldre grannar 3–5 timmar i veckan. Det kan röra sig om att ta en promenad, shoppa eller hitta på andra aktiviter tillsammans.

Huvudsyftet med projektet, som finansieras av Europeiska socialfonden, är att se till att de äldre slipper vara ensamma och att ungdomarna ska få någonstans att bo.

Annons
X

– Målsättningen är att människor i olika ålder ska mötas och förstå varandra bättre, säger projektchef Miki Mielonen på Helsingfors ungdomscentral till Yle.

Den finska Ungdomscentralen har även hittat pensionärer som erbjuder ungdomar att flytta in i sina hem. De tre lägenheterna på Degerö är bara en liten del av ett större projekt som sker i samarbete med Y-stiftelsen och Ungdomsbostadsförbundet i Finland.

Annons
Annons
X
Foto: Martina Holmberg/TT och Magnus Hjalmarsson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X