Ungas sexvanor under lupp

Foto: SvD / Privat / Privat

PODD | 7 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras porr och ungas sexvanor. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras ett ämne som väckt stor uppmärksamhet i media de senaste veckorna, nämligen porr.

Såväl Aftonbladet som Svenska Dagbladet publicerade i förra veckan ett antal artiklar som fokuserade på hur nätporren på olika sätt skadar unga människor. SvD skrev om en barnmorska som i sociala medier hävdat att mängder av unga kvinnor sökt hjälp hos henne för underlivsskador, på grund av hårdhänt sex med porrskadade killar.

Båda tidningarna har också lyft fram två unga killar som gjort en Youtube-dokumentär om hur män blir porrskadade i allt tidigare ålder. Där framförs dramatiska påståenden om att Viagra skrivs ut till pojkar så unga som tio år, och att pojkarna i samma ålder börjar titta på våldsporr.

Men den här verklighetsbeskrivningen har mött kritik. Lydia Wålsten nämner i morgondagens tidning en barnmorska i Örnsköldsvik som inte alls känner igen sig i den här bilden, trots att hon varit verksam i yrket i snart 20 års tid. Många andra barnmorskor, sexologer, läkare och sexualpolitiska debattörer har fört fram liknande kritik. Så hur ser det egentligen ut? Får vi ett allt mer porrskadat samhälle, där folk inte törs säga ifrån eftersom de inte vill framstå som stela moraltanter, eller finns det en risk att larmen är överdrivna?

Ledarsidan Jesper Sandström diskuterar med Elin Gahm, läkare och expert inom sexualmedicin, Lina Persdotter Isaksson, barnmorska hos RFSU, som har debatterat frågan både i TV och i sociala medier, samt Myra Åhbeck Öhrman, sexualpolitisk debattör som i dag har en text i ämnet i tidningen Arbetet.

Efter reklamen visas:
Ungas sexvanor under lupp
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons