”Bokslukarna” utmanar sjunkande lästrend

De unga bokrecensenterna Nils, Alfons, Ristin och programledaren Marcus under inspelningen av "Bokslukarna" som har premiär på Barnkanalen i SVT den 23 augusti.
De unga bokrecensenterna Nils, Alfons, Ristin och programledaren Marcus under inspelningen av "Bokslukarna" som har premiär på Barnkanalen i SVT den 23 augusti. Foto: Ola Gerhardsson/SVT

Barn som tipsar andra barn om aktuella böcker – så vill SVT öka läslusten bland unga. 11-åriga Ristin och 12-åriga Alfons är två av recensenterna i nya tv-programmet ”Bokslukarna”.

Publicerad

Efter de senaste årens varningsklockor om svenska barns sjunkande läs- och skrivförståelse ligger SVT:s ”Bokslukarna” rätt i tiden. Enligt programledaren tillika bibliotekarien Marcus Biderholt pekar forskning på att barn hellre lyssnar till andra barns råd om böcker än experttips från vuxenvärlden.

– Det spelar ingen roll hur mycket vi orerar, det ska komma sidledes, det märker man när man har bokprat i skolorna och på biblioteket. Tipsen går hem bäst när de kommer från barnen, de lyssnar på varandra. Så får man en person att läsa sprider det sig som ringar på vattnet, säger Marcus.

Tipsen går hem bäst när de kommer från barnen, de lyssnar på varandra.

Bokslukare i åldern nio till tolv har därför all anledning att bänka sig framför teven under tolv tisdagskvällar framöver, med start den 23 augusti, för då sänder SVT det nya programmet ”Bokslukarna” från Ersboda-biblioteket i Umeå.

I varje avsnitt deltar tre barn som läst aktuella barn och ungdomsböcker som de presenterar för de andra bokslukarna – och tv-tittarna förstås. Det blir också en del författarbesök samt in- och utblickar i bokvärlden.

En av dem som medverkar är Ristin Kristofferson, 11 år. Hon reste 32 mil, från Borgafjäll i Dorotea till Umeå, vid två-tre tillfällen för att spela in ”Bokslukarna”. För Ristin, som ofta diskuterar böcker som hon har läst med sin bästis, föll det sig ganska naturligt att göra samma sak i teve.

– Vi var oss själva och tänkte inte så mycket på att det stod kameror där, det var bra. Det var roligt att få berätta om böckerna men också att höra på vad de andra hade att säga, säger Ristin.

Jag tror att de kommer att börja läsa mer när de ser det och förstå att det är väldigt roligt att läsa böcker.

Hon började läsa ”Bamse”-tidningar redan i femårsåldern och numera sker läsningen dagligen under resan till och från skolan. Valet faller ofta på fantasy, äventyrsböcker och klassiker som utspelar sig på 1800-talet. Just nu är Ristin upptagen med Jules Vernes ”Den hemlighetsfulla ön” i norsk översättning.

Som trespråkig (svenska, norska och samiska) har hon mycket att välja på, men i ”Bokslukarna” gjorde Ristin ytterligare upptäckter. Däribland Katarina Taikons ”Katitzi”-böcker, vilka hon recenserar i programmet.

– Det är en bokserie som jag tyckte var jättebra. Jag hade aldrig hört talas om dem förut, så det var ju roligt.

Även 12-årige bokslukaren Alfons Myrvold D, från Trollhättan, upptäckte för honom tidigare okända böcker i programmet.

– Ja faktiskt, ”Pax”-böckerna som jag läser nu och ”Tom Gates”, en bokserie i tre delar som handlar om en pojkes liv av Liz Pichon, berättar Alfons.

Alfons är liksom Ristin särskilt förtjust i fantasy och äventyr. ”Harry Potter”-böckerna är givna favoriter.

Han medverkar i fem program och tycker att författarbesöken, där han bland annat fick träffa ”Pax”-författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell, hör till höjdpunkterna.

Vad tror du att andra barn kommer att tycka om ”Bokslukarna”?

– Jag tror att de kommer att börja läsa mer när de ser det och förstå att det är väldigt roligt att läsa böcker, säger Alfons.

Bibliotekarien Marcus Biderholt är programledare för "Bokslukarna".
Bibliotekarien Marcus Biderholt är programledare för "Bokslukarna". Foto: Ola Gerhardsson/SVT

Programledaren Marcus Biderholt är en bibliotekarie från Umeå som tidigare synts i barnprogrammet ”Första gången”. Själv ser han sig mer som en igångsättare för barnens boksamtal snarare än en regelrätt programledare.

– Det viktiga är inte vad jag säger utan det är de som tipsar, de är bokslukarna.

Från SVT:s håll beskrivs ambitionen med programmet att göra bokläsningen ”lite cool”.

– Det är ingen panelsoffa, utan man ligger i saccosäckar och pratar, det är lite mer jäsarstil för det är ju så det är att läsa, det är njutningsfullt, säger Marcus.

Varje program har ett tema, exempelvis sport, fantasy, verklighet och humor. Tillsammans med SVT har Marcus gjort ett urval av böcker, men tanken har inte varit att pracka på barnen vuxnas favoriter.

– Vi tar upp både bra och dåliga böcker, annars blir det inget roligt. Det är det som är så skönt med barn, i avsnittet som handlar om dagböcker ratade två av dem den jättekända ”Dagbok för alla mina fans”. Det är roligt när det blir så, säger Marcus.

Hans tips till andra vuxna som vill så ett läsintresse hos barn är att tillhandahålla böcker, men inte tvinga på dem läsningen.

– Jag var en idrottsman från början, men min mamma var en storläsare, det fanns alltid böcker hemma. Så när intresset vaknade hos mig till slut fanns böckerna redan där. En smart förälder eller lärare får barn att tro att de kommit på det där med läsning helt själv, säger Marcus.

Lisa tipsar om böcker för barn och unga svd.se Här är poddarna som snackar om böcker svd.se Läskondis: hur får man igång läslusten hos barn? svd.se
Annons

Bibliotekarien Marcus Biderholt är programledare för "Bokslukarna".

Foto: Ola Gerhardsson/SVT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons