Annons
X
Annons
X

Ungas bostadsbrist ökar i Stockholm

Drygt 20 procent av alla unga mellan 20 och 27 år i Stockholms stad är så kallade mambor, det vill säga de bor hemma hos sina föräldrar. 100 000 unga vuxna saknar egen bostad och för att klara det akuta läget behövs 36 000 nya lägenheter.

Antalet mambor i Stockholms stad är idag fler än någonsin tidigare. Åtminstone sedan 2001 då Hyresgästföreningen började undersöka hur många vuxna unga som bor hemma hos föräldrarna. Det gäller 21 procent av alla unga vuxna i åldrarna 20–27 år. I Stockholms län är andelen mambor nu uppe i 30 procent.

Åtta av tio hemmaboende hos föräldrarna uppger att de skulle vilja flytta till en egen bostad, och för att klara den akuta situationen måste 36000 nya lägenheter byggas. Om de unga vuxnas egna önskemål fick styra skulle dessa lägenheter fördelas på 18500 hyresrätter, 11500 bostadsrätter och 6000 egna hem.

Undersökningen visar dock att många unga vuxna skulle få svårt att klara kostnaderna i de boendeformer som de efterfrågar. Detta får oppositionen att på nytt efterlysa investeringsstöd för billiga mindre lägenheter.

Annons
X

– Det skulle kunna var en del av lösningen och den skulle snabbt ge resultat. Men sedan måste lagstiftningen skärpas när det gäller kommunernas bostadsförsörjningsansvar, säger Carina Moberg, ansvarig för bostadsfrågor hos socialdemokraterna i riksdagen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X