Annons
X
Annons
X

Unga vd:n om att ta över familjeföretaget: ”Scary”

Det kändes ”scary”. Det berättar Johan Andersson, som för några år sedan tog över vd-skapet i industrikoncernen Mellby Gård. Han, som jobbat både på Lehman Brothers och EQT, är ödmjuk inför att familjen basar över bolaget. ”Vi är per definition inte experter”.

Finansvärldens nya makthavare
Att ta över vd-skapet i Mellby Gård var lite skrämmande, erkänner Johan Andersson.
Att ta över vd-skapet i Mellby Gård var lite skrämmande, erkänner Johan Andersson. Foto: Tomas Oneborg

SvD Näringsliv har tidigare rapporterat om att flera av Sveriges största familjebolag står inför en vaktavlösning av frontfigurer. I Mellby Gård, ägare i börsbolag som klädbolaget KappAhl och utbildningsföretaget Academedia, har finansmannen och grundaren Rune Andersson redan lämnat över vd-rollen till yngsta sonen Johan Andersson.

– Det var exakt den här tiden för fyra år sedan som farsan hade en diskussion med mig och mina bröder. Han började ställa frågor om hur vi såg på Mellby Gård och hur vi skulle göra med successionen, berättar Johan Andersson.

Mötet resulterade i att han, hösten 2013, tog över vd-skapet i bolaget.

Annons
X

– Det var lite scary, det ska jag erkänna. Jag var 35 år vid det läget och jag tänkte att det här är en stor apparat. Så det var inget självklart beslut. Men jag tog an utmaningen och det ångrar jag inte. Det är otroligt kul och stimulerande.

Det var inte självklart från början att ta över familjeföretaget och det fanns, enligt Johan Andersson, inga krav från föräldrarnas sida. Han jobbade i finansvärlden i några år på Lehman Brothers, men slutade 2006, två år innan kraschen. Därefter jobbade han på Wallenbergkontrollerade EQT under tre års tid, innan han gick till optikkedjan Smarteyes, som Mellby Gård gick in i för tio år sedan. Det var första steget in i familjeföretaget.

– Även om bolaget snart är 30 år gammalt, så är det de senaste 10 åren som det tagit fart och blivit den stora aktör det är i dag. När man växte upp såg man det mer som att det där är ”farsans låda”. Men under tiden jag jobbade på EQT och såg att Mellby Gård växte till sig började jag inse att det här kommer vara ett bolag att ta hand om.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ingen av de två äldre bröderna ska ha blivit bittra över att det blev Johan Andersson som fick axla vd-ansvaret.
  – Jag kunde lätt lägga jobbet på Smarteyes åt sidan och fokusera till 100 procent på Mellby Gård, medan båda mina bröder har byggt upp andra, egna verksamheter vid sidan om. Så blickarna riktades naturligt mot mig, säger han men påpekar att bröderna ändå är engagerade, bland annat som styrelseledamöter i moderbolaget och i bolag inom gruppen.

  När man inte tycker likadant i frågor kan det skapa schismer i familjeföretag

  Var du den som var bäst att ta över då?
  – Nej det vill jag inte påstå att jag är. Men jag hade skaffat mig en verktygslåda genom åren på EQT, som innebar att sätta sig in i företag och branscher och göra värderingar. Och åren på Smarteyes var en väldigt entreprenöriell miljö.

  För att få familjeföretag att fungera behövs, enligt Johan Andersson, externa ledamöter. I moderbolags styrelse har man fått in den tidigare Electrolux-vd:n Hans Stråberg och Bolidens forne vd Anders Bülow.

  – När man inte tycker likadant i frågor kan det skapa schismer i familjeföretag. Då tror jag det är viktigt att ha med externa ledamöter. Men än så länge har vi inte haft några bråk.

  Största fallgroparna i ett familjeföretag? Övertro, säger Johan Andersson. Foto: Tomas Oneborg

  Vad är största fallgroparna i familjeföretag?
  – Jag tror det är att man lätt får en övertro på vad man kan och mäktar med som familj. Vi är per definition inte experter. Vi har skaffat professionella människor runt omkring oss, både på huvudkontoret och ute i företagen.

  Johan Andersson ser sig själv som en risktagare, även om bolaget inte har någon nettoskuldsättning.
  – Men vi kommer alltid ha mer konservativ belåning. Jag har sett hur fel det kan gå. Jag var med på de glada dagarna i Lehman Brothers, och satt på EQT mitt under 2008 när Lehman small och vi hamnade i diskussioner med banker för att rädda bolagen. Den läxan jag lärde mig under mina fem år i finansbranschen var att man ska vara försiktig med belåning.

  Det är nog viktigt i alla generationsskiften att det inte ska ske revolution, snarare evolution.

  Han försöker sätta sin egen prägel på bolaget. Bland annat har man växt inom tjänstesektorn sedan Johan Andersson tog över, till exempel i och med investeringen i Academedia. Men han understryker också att han tog över något som fungerade bra.

  – Det är nog viktigt i alla generationsskiften att det inte ska ske revolution, snarare evolution.

  Vd-yrket måste innebära mycket jobb. Hur får du ihop ditt eget familjeliv?

  – Det är en utmaning, men jag och Stina jobbar båda två. Jag på Mellby Gård och hon med sitt företag (skoföretaget Stinaa.J reds anm). Det gör att vi tagit in extern hjälp, som avlastar oss för att vi båda ska kunna utföra vårt jobb. Men det är ett pusslande.

  Annons

  Att ta över vd-skapet i Mellby Gård var lite skrämmande, erkänner Johan Andersson.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Största fallgroparna i ett familjeföretag? Övertro, säger Johan Andersson.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X