Annons
X
Annons
X

Unga utan lön när det regnar

Regniga dagar betyder för många sommarjobbare större förlust än utebliven solbränna. De får nämligen bara betalt om det är vackert väder. I år har många unga hört av sig till LO:s hjälptelefon om så kallade solskensavtal.

Av TT
LO:s hjälptelefon.
LO:s hjälptelefon. Foto: SCANPIX

En ung sommarjobbare som TT talat med har hittills i sommar gått miste om lönen för sammanlagt sex hela arbetsdagar och cirka tio timmar.

– Jag hade räknat med att tjäna mer än vad jag har gjort, säger hon.

Provjobbet började för den unga studenten i maj och sedan fick hon ett schema från mitten av juni till och med vecka 33 i augusti.

Annons
X

– Första dagen jag fick schemat räknade jag på vad jag skulle få ut i lön under sommaren. Jag drog väl av någon timme men räknade inte med ett bortfall på sex arbetsdagar, plus de cirka tio timmar jag har fått gå hem tidigare.

Anställningen erbjuds när det är sol. Vid sämre väder får man stanna hemma utan lön. Det märks att det har varit en dålig sommar vädermässigt när LO summerar samtalen till fackets hjälptelefon som riktar sig till ungdomar.

– Det som sticker ut i år är solskensavtalen. Arbetsgivaren säger att de inte ska komma in vid dåligt väder. Eller så kommer sommarjobbarna och då säger arbetsgivaren att en får gå hem, säger LO:s kommunikationschef Marie Linder.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De märkliga arbetsvillkoren är vanligast inom restaurangbranschen där det ofta saknas kollektivavtal. Och de så kallade solskensavtalen är årligen förekommande, enligt Hotell- och restaurangfacket (HRF).

  – Det är som en accepterad, dålig och utspridd kultur. I Göteborg får de minst ett samtal om dagen som tangerar det här problemet, säger Patricia Widergren, pressekreterare på HRF.

  HRF:s ombud i Nord har fått in upprepade berättelser i sommar från ungdomar som har blivit hemskickade i regnet.

  – De här ungdomarna är rädda att inte få anställning så det är ingen som vågar träda fram. Det är jättesynd för det är allvarligt. Det är ett avtalsbrott eftersom solskensavtal inte existerar hos oss, säger HRF:s ombudsman Malin Vinderfors.

  Fackförbundet tror att fler kommer höra av sig senare i augusti och september när många får sina första löner utbetalda.

  – Då upptäcker många att de får mindre lön än vad de hade tänkt sig, säger Patricia Widergren.

  Sommarjobbaren som TT talat med saknar anställningsbevis och arbetar på en restaurang utan kollektivavtal.

  En vecka i augusti skulle hon enligt schemat jobba alla dagar utom lördag på restaurangen. Det blev bara jobb på måndagen.

  Hur hon får veta att arbetspasset ställts in? Jo, sent på kvällarna kommer ett sms: ”Du behöver inte komma i morgon”.

  • LÄS MER:
  Allt färre sommarjobb för utbildade och erfarna.

  Annika Augustsson/TT

  Annons
  Annons
  X

  LO:s hjälptelefon.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X