Unga tror inte på Arbetsförmedlingen

Förra året förmedlade en genomsnittlig handläggare på Arbetsförmedlingen bara ett jobb var femte månad till unga. Istället hitta unga arbetssökande och arbetsgivare varandra på andra sätt. Därmed har Arbetsförmedlingen nått vägs ände, skriver Johan Talenti och Tanja Parkkila.

Under strecket
Publicerad
Annons

Jobben har stått i fokus under valrörelsen. Men Arbetsförmedlingens roll har hamnat i skymundan. Den höga arbetslösheten beror inte i första hand på dålig matchning, utan på att det skapas för få arbetstillfällen i privat sektor. Men det är anmärkningsvärt hur flera branscher skriker efter arbetskraft samtidigt som hundratusentals går arbetslösa.

Det är också anmärkningsvärt hur dessa arbetslösa i tilltagande utsträckning vänder Arbetsförmedlingen ryggen. Trenden är synnerligen stark bland unga, som torde ha störst anledning att söka myndighetens hjälp. Av alla unga mellan 15 och 24 som fick en ny anställning under 2009 hade färre än åtta procent hjälp av Arbetsförmedlingen. Under förra året förmedlade en genomsnittlig handläggare på Arbetsförmedlingen bara 2,5 ungdomsjobb. Det är bara drygt ett jobb var femte månad.

Annons
Annons
Annons