Annons
X
Annons
X

”Unga tjejer våldtas på löpande band”

I en intervju med P1 Morgon sa Mats Odell (KD) i morse att han vill satsa på polis och rättsväsende eftersom ”unga tjejer våldtas på löpande band”. Den bilden sågas nu av Brottsförebyggande rådets experter.

– Formuleringen kanske var olycklig, säger Mats Odell till SvD.

Mats Odell (KD).
Mats Odell (KD). Foto: SCANPIX

Det var på fredagsmorgonen som Kristdemokraternas vice partiordförande Mats Odell intervjuades i P1 Morgon i Sveriges radio. När han ombads redogöra för sina profilfrågor lyfte Odell upp rättsfrågorna som ett exempel.

– Vi har en våldsvåg i Malmö där det är nya skjutningar i stort sett varje vecka. Människor dödas och skottskadas. Unga tjejer blir våldtagna på löpande band, sa han då.

Det sista påståendet fick programledaren Lasse Johansson att reagera och fråga vad Odell menade med ”på löpande band”.

Annons
X

– Ja, alltså om du följer med i media kan du se att här är en väldigt allvarlig utveckling, att inte kunna känna trygghet. Äldre människor blir rånade i sina hem. Här måste vi stå upp och bli betydligt tydligare, svarade Odell.

Johansson är inte ensam om att ställa sig frågande till formuleringen. I bloggar och på Twitter fanns det under gårdagen en del som undrade Odell egentligen tänkte.

Enligt experter på Brottsförebyggande rådet (Brå) är det en felaktig beskrivning.

– Att det sker våldtäkter på löpande band vill jag inte hålla med. Det finns inget bevis som säger att det är så, säger Klara Hradilova-Selin, utredare på Brå.

– Det tror jag inte är ungdomarnas upplevelse heller om man skulle fråga dem, tillägger hon.

Under 2011 anmäldes 1971 fullbordade våldtäkter mot flickor under 15 år. Motsvarande siffra för flickor i åldern 15-17 år var 647.

De höga siffrorna har enligt Hradilova-Selin flera olika förklaringar. Bland annat den nya sexuallagstiftningen som infördes 2005 som gör att alla sexuella handlingar mot unga personer rubriceras som våldtäkt. I många fall kan det också handla om två jämnåriga underåriga som haft sexuell kontakt som sedan anmälts av en tredje part.

– I större utsträckning rubriceras sexuella övergrepp som våldtäkt vid en anmälan eftersom att det ger polisen en mycket större verktygslåda, säger hon.

I efterhand menar Mats Odell att han kanske borde ha formulerat sig annorlunda. Samtidigt poängterar han att det 2010 anmäldes 17 200 sexualbrott och att 40 procent av dem var våldtäkter.

– Man kanske inte ska kalla det löpande band men varje våldtäkt är ju en personlig katastrof för den kvinna som drabbas. Den otrygghet som kvinnor känner för att överhuvudtaget gå ut eller motionera är fullständigt oacceptabel, säger han.

Bilden han målade upp under intervjun speglar enligt Mats Odell en verklighet.

– Jag ville peka på samhällsproblem där vårt parti haft en inriktning som inte satt brottsoffer tillräckligt i fokus. Det var det som var syftet.

”Förtroendet förbrukat” blog.svd.se Utrensning fel väg att gå blog.svd.se
Annons
Annons
X

Mats Odell (KD).

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X