Annons

Arne Melberg:Unga svenskar en tjänande klass i rika Norge

Svenskar reser till Norge för att arbeta och tjäna pengar. Fortfarande intresserar sig dock norrmännen mer för svensk kultur än omvänt. Men det finns tecken på att obalansen är på väg att minska.

Under strecket
Publicerad

En av mina norska favoritanekdoter går tillbaka på en föreläsning jag höll på högskolan i Bø, Telemark, någon gång på 1980-talet. Dagen efter på hotellet kunde jag läsa ett litet referat av evenemanget i lokaltidningen. Rubrik: ”Svensk i Bø.”

Det kanske var en smula exotiskt med svenskar i Telemark på den tiden och motsvarande gällde förstås i Sverige: Norge kändes främmande för de flesta svenskar. Norrmän var ändå betydligt aktivare än svenskar i gränstrafiken. En Oslobo kunde ta in både svensk radio och svensk television, och han kunde gå till Norlis bokhandel och studera ett stort urval svenska och danska titlar. Något motsvarande var och är okänt i Sverige. En norrman på besök i Sverige kunde riskera att få svar på engelska, en risk som svensken inte löper i Norge, där svenska språket fungerade och fungerar som en bland alla de dialekter som trängs om utrymmet. Trots att Sverige sålunda fortsätter att hålla en del gränser stängda så kan jag ändå konstatera att det skett och sker dramatiska förändringar i förhållandet mellan länderna, och mellan svenskarna och norrmännen.

Annons
Annons
Annons