X
Annons
X

Unga som äter p-piller kan må sämre än andra

Unga tjejer som äter hormonella preventivmedel får i större utsträckning antidepressiv eller lugnande medicin utskriven.

– Det var en sådan skillnad i hur jag mådde och hur jag kunde tackla saker när jag lade av, säger Karin Bäckman Berg som valde att sluta med hormonella p-piller.

Av TT

Majoriteten av alla kvinnor mellan 12 och 30 år i Sverige omfattas av en ny studie från Lunds universitet. Och resultatet förstärker vad tidigare studier visat: Det finns ett samband mellan att äta hormonella preventivmedel och att känna sig nedstämd eller deprimerad.

– Vi kan se en skillnad och observera att sambandet finns oavsett vilket hormonellt preventivmedel man tar. Det verkar se ut såhär i hela Norden, säger Sofia Zettermark, genusvetare och doktorand i Folkhälsovetenskap, som har gjort studien.

Unga tjejer som äter hormonella preventivmedel får i större utsträckning antidepressiv eller lugnande medicin utskriven visar en ny studie.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 2

Unga tjejer som äter hormonella preventivmedel får i större utsträckning antidepressiv eller lugnande medicin utskriven, visar en ny studie från Lunds universitet.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X