Annons
X
Annons
X

Alen Musaefendic: Unga socialdemokrater ser framtiden i det förflutna

Tiderna,
de förändras, sjunger Bob Dylan. En lovsång till en stillastående tid sjöngs igår på
DN Debatt av en kvintett bestående av ordförandena för de nordiska socialdemokratiska ungdomsförbunden. Det är positivt att de fyra skribenterna har Henrik Berggrens och Lars Trägårdhs bidrag till skriften
The Nordic Way från 2010 som utgångspunkt för en lång debattartikel i
DN.

Men tyvärr går man bort sig.

Skriften behandlar de nordiska ländernas ekonomisk-politiska system, mot bakgrund av den framgångsrika hanteringen av den då som nu högaktuella finanskrisen.

Annons
X

Som bekant var långt ifrån alla nordiska regeringar socialdemokratiska under den senaste vågen av turbulens, med start hösten 2008.

Artikelförfattarnas obegripliga
take
home
-
lärdom från skriften är dock att framgången kan härledas till den nordiska modellen, eller den ”fantastiska socialdemokratiska framgångssagan”. Sedan driver de unga socialdemokraterna tesen att borgarna, krishanterarna (för svenskt vidkommande), är på väg att rasera den.

Skribenterna behandlar tidlösa begrepp som om vore de vetenskapliga uppfinningar, vars uppfinnare och naturliga patentinnehavare socialdemokratin är och alltid kommer vara – och som borgarna fräckt nog har mage att röra vid.

Berggren och Trägårdh betonar individens oberoende och människors tillit till varandra, men detta är begrepp som varken kan ”kidnappas” eller monopoliseras av det självutnämnda kidnappningsoffret.

De faller under den intellektuella allemansrätten, som tillsammans med oberoende, arbetsamhet, tilltro, ingenjörskap, samarbete, fanns i Sverige långt innan Hjalmar Branting.

Den svenska socialdemokratin har redan förlorat alldeles för mycket tid. Från Sahlins otydlighet till Juholts övertydlighet till Lövfens stumhet, har budskapet varierat och numera försvunnit. Det är synd. Sverige är i desperat behov av en politisk debatt värd namnet. Men om man nu vill, som det verkar, ta fram den där tidsmaskinen som Juholt började smida, får vi sänka våra förväntningar.

Tiderna, de förändras, och världen med dem. Hvad vill Socialdemokraterna, idag?Samma som igår.

T

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X