Annons

American girls. Social media and the secret lives of teenagersUnga slavar under asociala medier

Bild från omslaget till ”American girls”.
Bild från omslaget till ”American girls”. Foto: Knopf

Unga amerikaner är i dag klistrade vid sina telefoner, där de sociala medierna gör dem deprimerade, utseendefixerade, och lämnar begränsad kognitiv förmåga över till annat. Problemen som beskrivs i ”American girl” finns även i Sverige.

Under strecket
Publicerad

”Sociala medier förstör våra liv”, säger en av de intervjuade i ”American girls”. Men ändå, konstaterar hon, kan hon inte sluta använda dem. ”För då skulle jag inte ha något liv.” Paradoxen står i centrum för journalisten Nancy Jo Sales fascinerande nya verk, inför vilket hon under två och ett halvt år intervjuade tonårstjejer i hela USA. Boken låter dem berätta om sina liv, och ger en tydlig bild av hur radikalt de sociala medierna stöpt om samspelet mellan unga människor.

Verkligheten tjejerna berättar om är intensiv. Allt socialt kretsar kring telefonen, som är en ständig källa till oro och stress, och där de är närvarande på sociala medier tolv timmar om dagen. Även de yngsta av dem möts av sexuella inviter och ombes skicka nakenbilder till killar de knappt känner. Nätmobbning är vanligt förekommande – uttalad sådan eller mer subtil, som när man utesluts från bildtaggningar eller sms-konversationer, blir avföljd eller plötsligt inte får likes.

Annons
Annons
Annons